contact
MyEtwie
In de kijker

Jaarlijkse Gilliotmarkt op zondag 21 juni

Gepubliceerd op 19/06/2015
gilliot

Op zondag 21 juni vindt de achtste editie van de jaarlijkse Gilliotmarkt opnieuw plaats in het Gilliot & Roelants Tegelmuseum in de Sint-Bernardusabdij. Dit jaar ligt de focus op restauratie van Gilliottegels.

De Gilliotfabriek, aanvankelijk een steenbakkerij, verkreeg in de 20ste eeuw wereldfaam na de overschakeling op de productie van muur- en vloertegels, siertegels en monumentale keramiekpanelen. Hoewel de Eerste Wereldoorlog de productie even stil had gelegd, herstelde het bedrijf snel. Al in 1919 exporteerde het bedrijf opnieuw naar alle landen van de wereld. Zo werden de metrostations van Parijs of de Imalsotunnels in Antwerpen bekleed met tegels uit de Gilliotfabriek. Argentinië, Brazilië en Indië waren ook grote afnemers. Kunstenaar Joseph Roelants was een van de befaamde ontwerpers van de tegels.

Tijdens de Gilliotmarkt kunnen bezoekers - naast de vaste collectie van het museum - ook de nieuwe verworven objecten bewonderen. Om 13.30 uur geeft tegeldeskundige Mario Baeck, tevens bestuurslid van ETWIE, een boeiende lezing over de nieuwe aanwinsten en over de restauratiemogelijkheden van tegelpanelen. Tussen 15 en 16u kan je bij hem terecht voor een prijsschatting van je tegels, tegelpanelen of documentatiemateriaal over de Gilliotfabriek en kan je deskundig advies over je eigen tegels vragen. Doorlopend exposeren privé-verzamelaars ook hun eigen tegelcollecties en wordt er een bedrijfsfilm geprojecteerd.

De Gilliotmarkt vindt plaats op zondag 21 juni van 10u tot 18u, in en rond de Sint-Bernardusabdij in Hemiksem. De toegang is gratis. Download hier de flyer(.jpg)

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...