contact
MyEtwie
In de kijker

Jenever volgens 19e-eeuws receptuur

Gepubliceerd op 29/01/2019
Categorie
jenevermuseum_201901_kobevanderzande_18

Begin januari startte het meester-leerlingtraject in het Jenevermuseum in Hasselt. Zoals jullie wellicht weten, wordt er in dit museum onder andere een eigen Hasseltse graanjenever gestookt, volgens originele 19e-eeuwse receptuur met behulp van een authentieke 19e-eeuwse stoomstookinstallatie. Stoker Jan Kempeneers zal de komende twee jaar zijn kennis en vaardigheden van het stoken van jenevers en likeuren volgens deze principes doorgeven aan leerling Steven Reekmans.

Stapsgewijs zal Steven de kneepjes van het vak leren en kennismaken met alle facetten van het productieproces onder begeleiding van de meester-stoker. Het borgen van dit immaterieel erfgoed betreft verschillende onderdelen, met onder andere het productieproces voor de bereiding van traditionele 19e-eeuwse jenevers en likeuren, het gebruik van aromaten en kruiden, het lageren en afwerken van de distillaten. Uiteraard komt ook het onderhoud van de beschermde stookinstallatie aan bod, eveneens het voorraadbeheer van grondstoffen en het opvolgen van de regelgeving en administratie rond accijnzen en voedselveiligheid.

Een voorbeeld van wat hier wordt geleerd en overgedragen is bijvoorbeeld de ambachtelijke techniek voor het handmatig scheiden van de voor- en de naloop (de kop en de staart) van de middenloop. Daarbij is de middenloop het hart of de ziel, namelijk de drinkbare alcohol die daarna kan afgewerkt worden tot jenever. Dit moet je proeven, voelen, ruiken, door ervaring leren en kan je niet zomaar uit boeken of handleidingen oefenen. Ervaring en competentie is van groot belang in dit proces. Allen dus naar Hasselt om er eentje op te drinken!

Dit leertraject kan je volgen op de facebookpagina van het Jenevermuseum.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...