contact
MyEtwie
In de kijker

Jubelparkmuseum zet verzameling geëmailleerde uurwerken in de kijker

Gepubliceerd op 05/06/2017
onceuponatime_chineesuurwerk

In het Jubelparkmuseum in Brussel opende onlangs de tentoonstelling 'Once upon a time'. Aan de hand van tientallen kleinoden uit de eigen collectie zoomt de expo in op het gouden tijdperk van het geëmailleerde uurwerk: de periode 1650-1850. De bezoeker maakt kennis met het vakmanschap van de emailleurs, de meesten Frans-Zwitsers, die eenvoudige uurwerken tot kostbare juweeltjes omvormden.

De emailleertechniek is bijzonder complex. Allereerst brengt men een schetstekening aan op een drager bekleed met wit email. Vervolgens wordt met behulp van een bindmiddel glaspoeder aangebracht, dat gekleurd is met metaalpigmenten. Men plaatst het voorwerp in de oven, waar het glaspoeder door de hitte gaat smelten en vloeibaar wordt. Na afkoeling wordt een glasachtig, glad en glanzend oppervlak bekomen. Elke emailkleur bereikt het smeltpunt bij een verschillende temperatuur, omwille van de metaalpigmenten. Email is dan ook het resultaat van precisiewerk van lange adem.

De zowat 175 tentoongestelde horloges worden vooral benaderd vanuit iconografische hoek. De decors waren vaak geïnspireerd op de heersende voorkeuren en gebruiken, maar ook op meesterwerken uit de schilderkunst. Enkele van de thema’s die aan bod komen, zijn: herderstaferelen en tuinen, de grote ontdekkingsreizen, de invloed uit het Oosten, de Verlichting... De liefhebber vindt er ook enkele uurwerken met erotische taferelen.

De expo 'Once upon a time' loopt nog tot 17 september in het Jubelparkmuseum in Brussel. Bij de tentoonstelling hoort ook een tweetalige catalogus (NL-FR). Je vindt meer informatie op www.kmkg.be.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...