contact
MyEtwie
In de kijker

Kant in de kijker

Gepubliceerd op 13/07/2018
Categorie
dsc_0477

De Belgische zomer lijkt wel in het teken van kant te staan. Niet alleen opent morgen een boeiende kantexpositie de deuren in Kortrijk, straks kan je ook in Brugge terecht voor een groots kantcongres.

Van 14 juli tot en met 11 november 2018 kan je in Texture, het Kortrijkse museum over Leie en vlas, terecht voor een eigenzinnige tentoonstelling over kant: Biolace. Biolace introduceert vier (nu nog) denkbeeldige planten, waarvan het DNA zo werd geprogrammeerd dat hun wortels in een kantpatroon groeien. Het project ontstond uit onderzoek door Carole Collet, Londens professor in Design for Sustainable Futures. Zij wil textiel, voedselproductie en duurzaamheid verbonden zien. Het project roept heel wat vragen op en doet je nadenken over biotechnologie en genetische manipulatie als instrument voor een duurzame toekomst. Want wat als je van een plant zowel aardbeien als een ‘plukklaar’ kanten jurkje zou kunnen oogsten?

Texture selecteerde hoogwaardige en zeldzame kant uit de eigen museumcollectie, zoals een unieke bruidssluier uit de jaren '20, en laat deze zomer het verleden dialogeren met de toekomst. Biolace blijkt een eigenwijze tentoonstelling die hoogwaardige kant combineert met een biotechnologische visie voor het jaar 2050. Zeker een bezoekje waard!

Wie van kant houdt, kan bovendien op 17, 18 en 19 augustus in Brugge terecht voor het Wereldkantcongres. Via diverse workshops, lezingen, exposities en een heuse kantmarkt met materialen, boeken en toebehoren, word je als het ware ondergedompeld in een wereld van kant. Prachtige ongekende collecties worden ontsloten en op unieke locaties tentoongesteld. Uiteraard zal de historische kant zeker niet ontbreken, maar het accent ligt voornamelijk op de kant die vandaag leeft: Living Lace. De techniek, de eigentijdse kantjuwelen, de hedendaagse kantkunst vol creativiteit en vakmanschap… Een ware verrassing.

Praktische info over Biolace en het Wereldkantcongres vind je telkens op de website.