contact
MyEtwie
In de kijker

Kantmuseum Brugge in een nieuw jasje

Gepubliceerd op 22/09/2014
kantmuseum2

In Brugge heropende dit weekend ook het vernieuwde Kantmuseum zijn deuren. Op de nieuwe locatie, de voormalige kantschool van de zusters apostolinnen, maak je op een interactieve manier kennis met de Brugse kantgeschiedenis en de hedendaagse toepassingen van kant. De vzw Kantcentrum hoopt in het vernieuwde museum jaarlijks zo'n 25.000 bezoekers te mogen verwelkomen.

Brugge kent sinds de 16de eeuw een rijke traditie op het vlak van kantwerk. Ook nu nog is het kantklossen een belangrijke troef voor het toerisme in de stad. Het Kantmuseum toont de verschillende aspecten van dit levende ambacht: de basistechnieken en -slagen, de kanttypes en hun geografische oorsprong, de kantnijverheid vroeger en nu, het Brugse kantonderwijs... Er gaat aandacht naar de waardering van handwerk, de esthetiek van kant, en de hedendaagse en internationale uitstraling.

Interactiviteit staat voorop in het vernieuwde museum. Er zijn touchscreens waarop de bezoeker uitleg krijgt over het verschil tussen handgemaakte, machinale en naaldkant. Je kunt op de computer zelf enkele basisslagen van het kantklossen leren of bladeren in een replica van een stalenboek. In de namiddag kunnen bezoekers ook een kantklosdemonstratie bijwonen.

De vzw Kantcentrum werd in 1970 gesticht, met als doelstelling het verderzetten van de kantopleiding die in 1717 door de zusters apostolinnen werd opgestart. De vereniging geeft kantcursussen, heeft een eigen gespecialiseerde uitgeverij in kantboeken en patronenmappen, exploiteert een kantatelier, geeft sedert 1978 een viertalig kantmagazine uit en organiseert een docentenopleiding.

www.kantcentrum.eu

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...