contact
MyEtwie
In de kijker

Kinderwagens van 1840 tot nu

Gepubliceerd op 30/06/2015
kinderwagens

Een leegstaand winkelpand in Mortsel vormt deze zomer het decor voor een unieke pop-uptentoonstelling over de geschiedenis van de kinderwagen, van 1840 tot nu. De tentoonstelling toont een selectie uit de omvangrijke privé-collectie van Hilde Vervliet. Zij verzamelt al 15 jaar kinderwagens uit binnen- en buitenland. Haar verzameling bestaat intussen uit 260 exemplaren.

Het vervoer van kinderen in kistjes of bakken op wielen is al eeuwenlang bekend, maar de echte kinderwagen kwam pas algemeen in gebruik in de tweede helft van de 19de eeuw. Rond 1880 kwam de productie echt op gang, met fraai versierde draagwiegen op metalen onderstellen. De houten wielen werden vervangen door vaak grote ijzeren wielen. Na 1920 kwam er een duidelijke verandering in de modellen: de bakken werden dieper, er kwam meer rubber op de kleinere wielen en de vering kreeg meer aandacht. De fabrikanten begonnen zich meer toe te leggen op de gewone burgerbevolking.

Na de Tweede Wereldoorlog kwam de vervaardiging van kinderwagens voorzichtig weer op gang, met in die periode vooral lage, diepe wagens met kleine wielen. Rond 1950 werden de wagens weer wat hoger en kregen ze grotere wielen. In de jaren 1960 waren er vooral hoge draagwiegen met grote wielen. Door het toenemende aantal auto's werden de traditionele, grote en sierlijke kinderwagens steeds meer vervangen door multifunctionele buggy's, die kleiner en praktischer waren om mee te nemen.

De tentoonstelling 'Kinderwagens van 1840 tot nu' is nog tot en met 1 augustus te bezichtigen aan de Statielei 26 in Mortsel. Open op donderdag, vrijdag en zaterdag, telkens van 14u tot 18u, en ook op zondag 28 juni. Op 1 augustus wordt de tentoonstelling afgesloten met een nocturne van 20u tot 22u.

Download de flyer van de tentoonstelling (pdf)