contact
MyEtwie
In de kijker

Kleine kruidenierswinkels worden big business: lezing op 9 september in Arendonk

Gepubliceerd op 31/07/2014
maghetietsmeerzijn

Naar aanleiding van Open Monumentendag geeft dr. Nelleke Teughels (VUB) op dinsdag 9 september in Arendonk een lezing over haar doctoraatsonderzoek ‘Kleine kruidenierswinkels worden big business, Delhaize Frères & Cie (1867-1940)’.

Tegelijk met de opkomst van het grootwarenhuis deed omstreeks 1870 nog een innovatief winkelconcept zijn intrede: de winkelketen in voedingswaren. Met de oprichting van Delhaize Frères & Cie in 1867 onderging het alledaagse boodschappen doen een ware revolutie. De onderneming vervulde een pioniersrol in België en Europa maar voor de kleine onafhankelijke kruideniers betekende hun komst grote concurrentie. Reclamepraktijken, de organisatie van de Delhaizewinkels, de ideologie van het bedrijf en de materiële inrichting van winkels en etalages grepen naadloos in elkaar en hadden een onmiskenbare weerslag op de dagelijkse routine van de consument en zijn deelname aan de zich snel ontwikkelende consumptiemaatschappij.

Tijdens haar lezing brengt Nelleke Teughels op basis van origineel bronnenmateriaal en oorspronkelijke iconografie, waaronder fraaie foto’s en prenten maar ook verpakkingen en voorwerpen, op levendige wijze aanschouwelijk hoe de introductie van de winkelketen in voedingswaren de ervaring van het winkelend publiek in sociale, culturele en materiële zin veranderde. Ze plaatst dit Belgische verhaal in het licht van de internationale ontwikkelingen in de kleinhandel.

De lezing vindt plaats op dinsdag 9 september om 20u in de ontmoetingsruimte van het heemmuseum (Molenwiel 37, 2370 Arendonk). De toegang is gratis. Inschrijven is niet nodig. Na de lezing wordt een drankje aangeboden. Organisatie: ETWIE vzw, Toerisme Arendonk, Heemkring Als Ice Can, De Tabaksfabriek.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...