contact
MyEtwie
In de kijker

Kolenwasserij Beringen op shortlist bedreigde monumenten

Gepubliceerd op 19/01/2018
2018_kolenwasserij_beringen
Foto: Foto: kolenwasserij in Beringen 2018, collectie ETWIE

In het kader van de Europese campagne 'The 7 most endangered sites 2018' van Europa Nostra en het Instituut van de Europese Investeringsbank, is de kolenwasserij van Beringen toegevoegd aan de shortlist van 12 bedreigde erfgoedlocaties in Europa. Die 12 monumenten en locaties werden geselecteerd omwille van hun bijzondere erfgoed- en culturele waarde, evenals het gevaar waarmee ze worden geconfronteerd.

De kolenwasserij en -zeverij op de Beringse mijnsite bestaat uit vier gedeelten, waarvan het oudste uit 1923 dateert. In de gebouwen bleven heel wat technische installaties bewaard. De grote cultuurhistorische en industrieel-archeologische waarden van de kolenwasserij van Beringen-Mijn staan buiten kijf. Het is de enige kolenwasserij van de Limburgse mijnstreek die integraal bewaard bleef, het complex is bijzonder representatief voor het Kempische bekken en de indrukwekkende gebouwen zijn beeldbepalend voor de mijnsite van Beringen, die tot nu toe zijn oorspronkelijke allure kon behouden.

De eigenaar van de site heeft in het kader van het herbestemmingsproject een sloopaanvraag ingediend voor het deel 'kolenwasserij 1'. De stad Beringen heeft die aanvraag geweigerd. Ondertussen loopt een beroepsprocedure bij de provincie Limburg. In dit kader lanceerde de VVIA eerder deze week een campagne voor het behoud van de kolenwasserij.

De definitieve lijst van de 7 meest bedreigde erfgoedlocaties in Europa zal op 15 maart bekend worden gemaakt.


Verwante gemeentes

Google Maps laden ...