contact
MyEtwie
In de kijker

Kristallen verhelderd

Gepubliceerd op 19/10/2014
kristallenverhelderd3

In het Museum voor de Geschiedenis van de Wetenschappen in Gent opende de expo 'Kristallen verhelderd', die kadert binnen het Internationaal Jaar van de Kristallografie. Naast informatie over de pioniers van de moderne kristallografie toont de tentoonstelling aan de hand van talrijke voorbeelden uit ons dagelijks leven aan dat kristallografie veel meer is dan het beschrijven van een kristalvorm.

Kristallografisch onderzoek is een van de steunpijlers van de moderne technologische maatschappij. Computers, internet en draadloze communicatie zouden ondenkbaar zijn zonder kristallijne halfgeleiders, medicijnen en cosmetica worden ontwikkeld dankzij kristallografie, en chemisch, geologisch en metallurgisch onderzoek maakt gebruik van kristallografische technieken.

De Universiteit Gent speelde een pioniersrol in de ontwikkeling van de moderne kristallografie. In Gent ontstond dit vakgebied na de Tweede Wereldoorlog met de stichting van het laboratorium Kristallografie door prof. Willy Dekeyser. Dit laboratorium verkreeg op enkele jaren tijd een internationale reputatie op het gebied van de groei van en het onderzoek naar kristallijne materialen en kristaldefecten. Tot op vandaag blijft dit laboratorium, ondertussen herdoopt tot Vakgroep Vastestofwetenschappen, actief materiaalonderzoek verrichten, waarbij kristallografie en x-stralendiffractie een belangrijke rol spelen.

De tentoonstelling 'Kristallen verhelderd' staat stil bij een aantal basisbegrippen uit de kristallografie, laat zien wat de ontdekking van x-stralen heeft betekend voor de studie van kristallen en staat stil bij de geschiedenis van het kristallografisch onderzoek aan de Gentse universiteit. Talrijke hedendaagse toepassingen van onder meer synthetisch gegroeide kristallen vervolledigen de tentoonstelling. Dit alles wordt opgeluisterd met zowel historische als hedendaagse wetenschappelijke instrumenten.

2014 is door de UNESCO en de International Union of Crystallography (IUCr) uitgeroepen tot het Internationaal Jaar van de Kristallografie. Aanleiding is de 100ste verjaardag van de Nobelprijs fysica, uitgereikt aan Max von Laue voor de ontdekking van de diffractie van x-stralen door kristallen.

De tentoonstelling 'Kristallen verhelderd' loopt nog tot 30 april 2015. Naar goede gewoonte verscheen ook een publicatie en worden er tal van randactiviteiten georganiseerd. Meer info op sciencemuseum.ugent.be.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...