contact
MyEtwie
In de kijker

Kwieke Molens: water en wind in Denderland

Gepubliceerd op 15/11/2015
fauconniersmolen2

In de Fauconniersmolen in Oordegem (Lede) werd vandaag het startschot gegeven voor het regionale molenproject 'Kwieke Molens. Water en wind in Denderland en Herzele'. Met dit project wil Erfgoedcel Denderland, in samenwerking met onder meer het provinciale molencentrum Mola, het landelijke molenerfgoed en het molenambacht in de gemeenten Erpe-Mere, Herzele, Lede, Ninove in de kijker.

Het project focust op zes maalvaardige molens in de regio: vijf windmolens en één watermolen. Deze molens zullen beter toegankelijk gemaakt worden voor een breed publiek. Voor elke deelnemende molen is een budget voorzien om kleine infrastructurele aanpassingen te doen, en zo een aantal pijnpunten in de toegankelijkheid op te lossen (bijvoorbeeld door het plaatsen van sanitair, een trapleuning...).

Daarnaast zal binnen het project een kant-en-klaar educatief pakket ontwikkeld worden. Zo zullen leerlingen van de derde graad lager onderwijs op een hedendaagse manier kennis kunnen maken met de molens, het molenambacht en de belangrijke plaats die de molens innemen in het landschap. Ten slotte zet Erfgoedcel Denderland ook de schouders onder de (bestaande) opleiding tot molenaar en molengids. Zonder goed opgeleide vrijwilligers is het immers niet mogelijk om de molens geregeld te laten draaien.

Je vindt meer informatie over het project op www.erfgoedcelaalst.be.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...