contact
MyEtwie
In de kijker

La Fonderie opent nieuwe permanente opstelling

Gepubliceerd op 28/09/2014
fonderie_permanent14

In La Fonderie, het Brussels Museum voor Arbeid en Industrie, werd vrijdag de nieuwe permanente opstelling aan het publiek voorgesteld. De tentoonstelling in de 'Halle des Tourneurs' werd de voorbije maanden in een volledig nieuw jasje gestoken. Niet alleen een selectie van collectiestukken, maar ook documenten, kaarten en computerschermen laten je kennismaken met verschillende sectoren van de Brusselse industrie, en met de mensen die deze industrie in de loop der eeuwen vorm gaven.

De nieuwe opstelling focust op vier sectoren die belangrijk waren voor de industriële ontwikkeling van Brussel: de metaal-, hout-, textiel- en voedingsnijverheid. Voor elk van deze vier sectoren werd een aparte module uitgewerkt, rondom enkele 'iconische' machines. Telkens komen verschillende aspecten aan bod: de technieken, de arbeidsomstandigheden, de fabrieks- of huisnijverheid, bedrijfsgeschiedenissen, de handel... De diversiteit van elke sector wordt geïllustreerd aan de hand van de afgewerkte producten. In elke module wordt ook gefocust op een specifieke productie, zoals bijvoorbeeld de autoconstructie of de hoedennijverheid. La Fonderie wil niet enkel een beeld geven van het verleden, maar legt ook de link met het heden. Zo wordt iedere module afgerond met een film over de huidige situatie in de sector: wat eten de Brusselaars vandaag? En vervaardigt men nog steeds hoeden in Brussel?

De stukken in de permanente opstelling komen grotendeels uit de eigen collectie van La Fonderie, maar er worden ook bruiklenen getoond uit andere instellingen of privé-collecties. Zo wordt een deel van de indrukwekkende verzameling hoeden van Didier Deprez getoond. Het is de bedoeling dat de vaste opstelling toch ook een zekere dynamiek zal kennen. Zo zullen in de komende jaren geregeld andere collectiestukken getoond worden en kunnen ook andere thema's aan bod komen.

Ook de jongste bezoekers komen aan hun trekken; voor hen staat een reeks spelletjes klaar. De permanente tentoonstelling ondersteunt ook een hele reeks educatieve activiteiten. Naast een aanbod van gegidste rondleidingen en schoolbezoeken, werden ook programma's uitgewerkt die de lokale ontwikkeling van de buurt moeten ondersteunen. Ten slotte pakt het museum ook uit met een nieuwe publicatiereeks, 'Les Carnets de la Fonderie', waarin de collectie van het museum belicht zal worden.

Ieder jaar zullen ook twee tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd worden, die focussen op een specifiek thema. Tegelijk met de vernieuwde permanente opstelling, opende vrijdag ook de tijdelijke tentoonstelling 'Attention précieux! Molenbeek s'expose'. Voor deze tentoonstelling werd een beroep gedaan op de bewoners van Molenbeek, die zelf hun belangrijkste 'erfgoedobject' konden selecteren.

www.lafonderie.be

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...