contact
MyEtwie
In de kijker

Lang leve wiskunde!

Gepubliceerd op 04/11/2020
Categorie
wijnroede_historiehuis

Wist je dat er ooit wijnroeiers bestonden? Deze ambtenaren moesten met een wijnroede of peilstok berekenen hoeveel liters wijn (of andere vloeistof) er in een vat zat, om zo de correcte taks te kunnen bepalen. En dat was moeilijker dan het lijkt, want een vat is in het midden breder dan bovenaan en onderaan én de vaten zaten bovendien niet altijd helemaal vol.

Collega Lieselot ontfermt zich binnen team ETWIE over het academische en wetenschappelijke erfgoed. Je zal haar niet vaak 'lang leve wiskunde' horen zeggen, maar een boekenliefhebber, dat is ze wel! Vijf Vlaamse erfgoedbibliotheken namen onlangs hun collectie oude wiskundige drukwerken onder de loep en selecteerden enkele pareltjes, via dewelke we kennis maken met de wiskundige wereld van 400 jaar geleden. Een online expo om aan te raden: "Vive l’arithmétique. Wiskundige oude drukken in de kijker".

In 2020 is het overigens precies 400 jaar geleden dat de befaamde Brugse wiskundige Simon Stevin overleed. Naast een wiskundig genie was hij ook ingenieur. Hij bedacht én bouwde de eerste zeilwagen en verbeterde zomaar eventjes tussendoor het ontwerp van de windmolen. In die vroegmoderne tijd waren er immers geen strikte scheidingslijnen tussen disciplines zoals vandaag: de homo universalis hield zich met allerlei uitdagingen bezig.

De boeken in de expo getuigen van die wervelende periode van wetenschappelijke revolutie en tonen hoe veelkleurig de vroegmoderne wiskunde wel was.