contact
MyEtwie
In de kijker

Leemdagen en Vakwerk in beeld bij het MOT

Gepubliceerd op 25/05/2023
Categorie
vakwerk_en_leemdagen_MOT

Het zijn drukke dagen in het MOT - Museum voor de Oudere Technieken - in Grimbergen. Om hun nieuwe vakwerkschuur winddicht te maken zoeken ze nog vrijwillige handen om de muren met leem op te stoppen. Beloning hiervoor: een rijke portie kennis en praktijkervaring om mee te nemen naar huis voor je eigen projecten. En dat is niet alles: wie trouw het Youtube-kanaal van het museum volgt heeft vast al opgemerkt dat er een hele serie 'Vakwerk in Beeld' is verschenen, die in detail het construeren van een (kerst)stal in vakwerkbouw documenteert. Hierbij is er veel aandacht voor kennisoverdracht over de anders niet zichtbare voorbereidende stappen, zoals het selecteren van hout én vooral hoe je het uittekenen van de centerlijnen en verbindingen kan aanpakken en hoe je het markeren van de stukken hout in relatie tot hun plekje in de complexe puzzel doet.

Leemdagen

In 2022 startte het MOT met de bouw van hun laatste en tegelijk ook grootste vakwerkconstructie: de Vakwerkplaats. Het geraamte is er ondertussen, het dak ligt erop. Alleen moeten die muren nog dicht. Met leem. En dat is flink wat werk, iets wat vele handen gelukkig lichter kunnen maken. Van vrijdag 2 tot maandag 5 juni zoeken ze vrijwilligers die helpen om de vakken af te werken. Slimme doe-het-zelvers gebruiken zo'n moment om meteen met de ogen te stelen en enige ervaring op te doen met het aanbrengen van vitsen, het mengen van de leem en de leemproppen aanbrengen en glad afwerken. Daar kan je dan later thuis misschien ook creatief mee aan de slag?

Praktisch: wat breng je mee?

  • Werkhandschoenen (bij voorkeur Latex, er wordt met kalk gewerkt)

  • Veiligheidsbril (opnieuw vanwege het gebruik van kalk)

  • Een lunchpakket

Praktisch: inschrijven?

Mail vooraf naar info@mot.be als je voor vrijdag 2 juni weet dat je wil meedoen. Kriebelt het dit weekend door het het hopelijk mooie weer om spontaan mee te komen helpen, bel dan naar 02 270 81 11 (mails worden in het weekend allicht niet gezien omdat we te druk aan het lemen zijn). Iedereen is welkom, vermits ze ouder zijn dan 12 jaar (en in dat geval vergezeld zijn door een volwassen begeleider).

Praktisch: wat krijg je ervoor terug?

Een simpelweg onbetaalbare ervaring in een mooie setting met een goede sfeer en een ruime hoeveelheid water, koffie en thee.

Vakwerk in beeld MOT

Vakwerk in Beeld

Het MOT zet al lang in op het documenteren en doorgeven van kennis over vakwerk- en leembouw. Eerst hands-on en via aangeboden stages aan volwassenen (erkend als inspirerend voorbeeld voor het borgen van immaterieel erfgoed) maar nu dus ook digitaal. Met camera in de hand werd tijd noch moeite gespaard om stap voor stap te documenteren hoe een vakwerkgebouw op een traditionele manier wordt opgetrokken met uitsluitend handwerktuigen. Als leergierige vakwerker in spe beschik je via 'Vakwerk in Beeld' nu over drie fantastische tools. Enerzijds een uitgeschreven en gedocumenteerde stap voor stap handleiding op de website (met linkjes naar relevant beeldmateriaal), een reeds rijkgevulde en nog steeds groeiende playlist met thematische hapklare brokken die het Vakwerk in Beeld brengt en een rijke bibliografie over Vakwerk in Vlaanderen, voor wie er theoretisch nog dieper in wil duiken. We kunnen alleen maar van harte aanraden om dit aangeboden materiaal eens door te nemen, al was het maar omdat je dan mooie termen als schrooien, liplas, toognagels en schrank aan je woordenschat kan toevoegen.

Abonneer je snel op het youtube-kanaal van het MOT en leer van achter je scherm lekker mee. En wie weet kriebelt het dan bij jou genoeg om je ook eens aan een project te wagen, een stage bij het MOT te volgen of gewoon aan te sluiten op de leemdag!

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...