contact
MyEtwie
In de kijker

Lezingenreeks Texture: eeuwen ondernemen met vlas

Gepubliceerd op 27/11/2017
cretes2

In december organiseert Texture Kortrijk een interessante lezingenreeks, met vlas als rode draad. Op zondag 10 december spreekt Robin Debo (ETWIE) over historische bedrijven in Zuid-West-Vlaanderen.

03.12 | Henry Vandeputte over lijnzaad- en andere olie

Lijnzaadolie, olijfolie, maisolie, palmolie, enzovoort. De ene olie is de andere niet. De samenstelling en de smaak kunnen fel verschillen. Sommige soorten gebruik je koud, andere mag je verwarmen of er in bakken. Henry Vandeputte geeft uitleg over de verschillende kwaliteiten van oliën. Hij illustreert de toepassing ervan in de voedingsindustrie voor mens en dier en belicht ook de technische applicaties. Ook het gezondheidsaspect komt aan bod met degustatie van onder meer : vinaigrettes, choco, sausjes…

10.12 | Robin Debo over 'Eeuwen ondernemen'

ETWIE identificeerde zo’n 600 bedrijven die al meer dan een eeuw bestaan. Het boek 'Eeuwen ondernemen' is het resultaat van deze zoektocht. Honderd bedrijven stellen hun eigen geschiedenis en hun bedrijfserfgoed voor in woord en beeld. Robin Debo belicht tijdens zijn lezing enkele markante voorbeelden, met de nadruk op textiel en de regio Zuid-West-Vlaanderen. Onder meer de bedrijven Vyncke, Libeco, Claessens, Cretes en De Witte Lietaer worden behandeld.

17.12 | Eric Vanhaute over huisnijverheid van de kantwerksters

De grote economische crisis van de jaren 1850 veroorzaakte de teloorgang van de Vlaamse huisnijverheid. Mechanische spinnerijen en weverijen maakten de bijverdienste van de Vlaamse boeren onrendabel. Maar, het handwerk was daardoor niet uitgeschakeld. Niet alleen de vlasvezelbereiding had er nog grote nood aan. De kantnijverheid werkte nog lange tijd met het oude systeem van bestellingen per stuk, via tussenpersonen geplaatst bij anonieme kantwerksters. Hoe werkten zij? In welke omstandigheden? Met welke opbrengst? Met hoeveel waren ze? En met welke economische relevantie?

De lezingen starten telkens om 10u30. Toegang 4 euro; reserveren niet nodig. Meer info op texturekortrijk.be.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...