contact
MyEtwie
In de kijker

Liberaal Archief ontsluit geïnventariseerde collectie porseleinkaarten

Gepubliceerd op 17/12/2013
porseleinkaart_2

Het Liberaal Archief heeft zijn inventaris van 5000 porseleinkaarten digitaal beschikbaar gesteld. De porseleinkaarten kregen in de inventaris een gedetailleerde beschrijving, aangevuld met alle informatie betreffende het opschrift, type, thema, beschrijving, afmetingen, materiaal, kleur… De themalijst varieert van reclamekaarten van allerhande bedrijven (apotheek, boekhandel, juweliers, industrieën, verzekeringen, vervoer…) naar nieuwjaarskaarten, uitnodigingen, lidkaarten en veel meer.

Via een schenking van mevrouw Rosa De Vriendt-Mores kwam het Liberaal Archief in het bezit van meer dan 6000 porseleinkaarten (waarvan nu dus 5000 geïnventariseerd). Deze 5000 items werden opgedeeld in pdf-documenten met telkens 100 illustraties met beschrijving. Voor onderzoekers zijn deze porseleinkaarten ongetwijfeld zowel een interessante bron als prachtig illustratiemateriaal.

Porseleinkaarten waren de visitekaartjes van de 19de eeuw. Industriëlen, handelaars en burgers gebruikten ze als statussymbool. Toen al waren ze een heus verzamelobject. Tussen ca. 1825 en 1890 was België zelfs het centrum van de porseleinkaartproductie.

De naam van de porseleinkaarten verwijst naar hun uitzicht. Op dun wit karton werd een dunne laag porseleinaarde gemengd met loodwit aangebracht.

Via lithografie of steendruk werden deze dan bedrukt. De kaarten hebben een vrij specifieke witte glans en textuur en lijken zo wat op porselein. Speciaal aan deze kaarten is dat ze, zelfs na 150 jaar, nog niets van hun glans en kwaliteit verloren hebben.

Porseleinkaarten raakten uit de mode vanwege het procéde om de ondergrond van het drukwerk te maken. De loodwitte verf was zeer toxisch, wat een risico voor de drukkers inhield. Bovendien evolueerde de druktechniek naar de goedkopere en snellere rotatiedruk en brak de commerciële fotografie door.

Voor de inventaris van het Liberaal Archief: porseleinkaarten.
Voor een overzicht van de thema's in de collectie: typering thema's (pdf) .