contact
MyEtwie
In de kijker

Liermolen in Grimbergen wordt gerestaureerd

Gepubliceerd op 30/03/2016
liermolen

Dit voorjaar wordt de Liermolen in Grimbergen gerestaureerd. Het MOT organiseert in de oude graanwatermolen geregeld demonstraties. Omdat sommige delen van het mechanisme in slechte staat verkeren, is een renovatie nodig. Aan de buitenkant zullen het waterrad, de sluizen en de lagering hersteld en deels vernieuwd worden. Aan de binnenkant worden het hellewiel, de meelgoot, de middenstijl, de steenzolder en de steenkisten gerenoveerd.

Een eerste vermelding van de Liermolen dateert al uit 1341. Toen werd de molen verkocht aan de abdij van Grimbergen. Hij bleef tot in de jaren 1970 actief, waarna het gebouw door de gemeente werd aangekocht en gerestaureerd. De molen is nu onderdeel van het Museum van de Oudere Technieken. In het molengebouw bevinden zich ook een tentoonstellingsruimte, een authentiek bakhuis en een herberg.

Het huidige waterrad werd in 1934 geplaatst en sindsdien geregeld schoongemaakt en geschilderd. Dit kon echter niet voorkomen dat het toch aangetast werd door corrosie. De toestand van het rad is nu zo slecht dat het tijdens het malen vervormt onder de waterdruk. Zonder rad kan de molen niet malen en de werken zijn dan ook noodzakelijk. De sluizen werden in het verleden niet naar behoren gerestaureerd en verkeren ook in slechte staat.

De werken starten in april en zullen enkele maanden in beslag nemen. De firma Molenbouw Wieme Roland en Kris bvba uit Machelen-Zulte zal de werken uitvoeren.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...