contact
MyEtwie
In de kijker

Liften van gisteren, erfgoed vandaag

Gepubliceerd op 21/02/2014
liftstory2

In de Sint-Gorikshallen in Brussel loopt vanaf vandaag de tentoonstelling 'Lift Story. Liften van gisteren, erfgoed vandaag'. Deze kleine, maar interessante tentoonstelling wil het miskende en bedreigde erfgoed van de oude liften in de hoofdstad onder de aandacht brengen.

In Brussel verschenen de eerste liften op het einde van de 19de eeuw in de grote hotels, de grote winkels en in enkele appartementsgebouwen geïnspireerd door Parijs. Vanaf de jaren 1920, wanneer het wonen in appartementen populair werd, begon het aantal liften echter toe te nemen. Deze liften, die perfect in de ruimte van het trappenhuis en het architecturale decor geïntegreerd werden, zijn vaak echte meesterwerken van ambachtelijk werk. De fabrikanten maakten dan ook gebruik van de diensten van ambachtelijke meubelmakers, siersmeden, meester-glasblazers...

Een Koninklijk Besluit uit 2003 over de beveiliging van liften, in combinatie met een verlies van de betrokken vakkennis, zorgde ervoor dat het behoud van historische liften de laatste jaren onder druk kwam te staan. De gangbare moderniseringsoplossingen voor liften blijken vaak ongeschikt te zijn voor oude gebouwen. Met de tentoonstelling willen de initiatiefnemers dan ook oplossingen op maat van historische liften aanmoedigen, alsook de integratie van de hiervoor noodzakelijke vaardigheden in de opleidingsmogelijkheden voor het beroep van lifttechnieker.

'Lift Story', een initiatief van de Stadswinkel en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, loopt nog tot 20 april 2014 in de Sint-Gorikshallen (Sint-Goriksplein 1, 1000 Brussel). Open: elke dag van 10u tot 18u. Toegang gratis.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...