contact
MyEtwie
In de kijker

Limburg verzameld/t: de praktijk van het verzamelen

Gepubliceerd op 18/01/2016
limburgverzameldt

In 2016 zullen verschillende erfgoedorganisaties uit de provincie Limburg samenwerken aan het project 'Limburg verzameld/t'. Doelstellingen zijn onder meer het opsporen van (onbekende) collecties en het sensibiliseren van verzamelaars rond het behoud en beheer van hun collecties. In het kader van dit project vindt op zaterdag 12 maart in Hasselt een studiedag plaats over de praktijk van het verzamelen.

Programma

9.30: onthaal met koffie
10.00: welkom en inleiding door Raymond Lambie, voorzitter van Heemkunde Limburg
10.10: historicus Jo Rombouts over de verzamelaar dokter Constant Bamps (1847-1907) en het herzamelen van zijn collectie
11.00: start keuzesessies
- Eerst grote kuis, dan pas verhuis. Het Stadsmuseum Lokeren verhuist zijn collectie in extern depot (Leen Heyvaert, conservator Stadsmuseum Lokeren)
- Hebben en houden. Tips om je erfgoed gezond te houden. (Tine Hermans, depotconsulente Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed & Jürgen Vanhoutte, stafmedewerker behoud & beheer FARO)
- Successieplanning: erfenissen, schenkingen, duo-legaten (Arvid Leroi, notaris)
- Van nagel tot nagel. Praktische tips voor het bruiklenen van je verzameling (Marjan Debaene, diensthoofd collectie M Leuven)
- Tips voor diefstalpreventie en inventarisatie van kunstvoorwerpen (Lucas Verhaegen, federale gerechtelijke directie)
12.15: broodjeslunch
13.00: keuzesessies (zie hierboven)
14.15: conclusies en vragen / voorstelling van het project 'Limburg verzameld/t'
15.00: bezoek aan de expo 'Dokter Bamps verzamelt. Reconstructie van een 19de-eeuwse Hasseltse topcollectie' in Het Stadsmus + mogelijkheid tot aankoop van catalogus (met korting)
15.45: drankje in het Tuincafé (Het Stadsmus)

De studiedag vindt plaats op zaterdag 12 maart 2016 in de Oude Gevangenis (Martelarenlaan 42, Hasselt). Deelname kost 15 euro (incl. broodjeslunch en koffie). Inschrijven kan via limburgverzameldt@erfgoedplus.be. Vervolgens krijg je verdere betalingsinstructies. Meer info op www.hetstadsmus.be. Op 13 maart zijn verzamelaars ook welkom voor een expertisedag in Het Stadsmus.