contact
MyEtwie
In de kijker

Made by children. Kinderarbeid vroeger en nu

Gepubliceerd op 20/11/2016
kinderarbeid_amsab

Met het beklijvende beeld van een klein meisje in witte engelenjurk en vuile handen opende het MIAT in Gent vandaag de expo ‘Made by children. Kinderarbeid vroeger en nu’. De nieuwe tentoonstelling benadert het thema door de ogen van veertien kinderen.

"Kinderarbeid is een beladen thema," vertellen curatoren Hilde Langeraert en Wendy Van Hoorde. "Het is moeilijk om een definitie te geven, want het is geen eenduidig verhaal. We stellen ons de vraag, wat is een kind? Wanneer spreek je echt van werken? En is werken slecht voor kinderen?"

Doorheen de jaren wijzigen de ideeën en theorieën en komen er wetten die kinderarbeid beperken of verbieden. Met deze tentoonstelling geeft het MIAT kinderarbeid een gezicht. Een interactieve tijdlijn geeft een beeld van de geschiedenis van kinderarbeid in België. Denk aan het ontstaan van de sociale wetten, het VN-Kinderrechtenverdrag, de Internationale Arbeidersorganisatie.

In de tentoonstelling nemen veertien kinderen het woord: kinderen van vroeger en nu, uit de textielindustrie, de steenbakkerijen en de showbizz, met verhalen van bij ons en uit het Zuiden. Via nieuw historisch onderzoek plozen de onderzoekers van het MIAT de levensloop na van deze kinderen. Pakkende foto’s en persoonlijke bezittingen tonen hoe zij werken en leven.

Bij de tentoonstelling hoort een museumspel voor kinderen vanaf 10 jaar en een uitgebreid scholenaanbod. De leerlingen van de kersverse Kinderrechtenscholen krijgen de primeur om dit uit te testen. Vanaf maart 2017 geeft het MIAT iedere maand een genuanceerde blik op het thema, vanuit verschillende ooghoeken en disciplines. Op het programma staan zeven soirees en één matinee over kinderarbeid vroeger en vandaag, met film, muziek, sociaal-artistiek theater en debat.

Meer info: www.miat.gent.be

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...