contact
MyEtwie
In de kijker

Magnel, UCO en het voorgespannen beton

Gepubliceerd op 09/10/2016
magnel2

In de Bank van de Arbeid in Gent opende stadsontwikkelingsbedrijf sogent dit weekend een mini-expo over het opvallende verhaal van een revolutionaire bouwtechniek: het voorgespannen beton. De technologie van het voorgespannen beton werd geperfectioneerd door de Gentse professor Gustave Magnel. De UCO-fabriek in de Bloemekenswijk was één van de eerste imposante toepassingen.

Voorgespannen beton is een bouwtechniek die vooral wordt toegepast om grote overspanningen te realiseren. Denk maar aan lange bruggen of grote expohallen. Door de stalen kabels in het beton onder spanning te plaatsen, kan de constructie meer belast worden en behoren imposante bouwwerken tot de mogelijkheden. Wat zelfs experts wel eens durven vergeten, is dat de techniek van het voorgespannen beton in Gent geperfectioneerd werd en hier in een vroeg stadium werd toegepast.

Het was de Gentse professor Gustave Magnel (1889-1955) die door doorgedreven onderzoek in zijn labo de techniek in de jaren 1940 op punt wist te stellen. Hij haalde de kinderziektes uit de technologie en bracht zijn eigen geperfectioneerde systeem op de markt. Toepassingen bleven niet lang uit. Toen textielbedrijf Union Cotonnière in 1948 een vestiging wou openen in de Gentse Bloemekenswijk, had Magnel het antwoord op de bouwtechnische uitdaging. Een indrukwekkende fabriekshal van 35.000 vierkante meter werd met erg weinig kolommen en steunpunten opgetrokken. Het was de eerste fabriekshal waarin de combinatie van prefabricatie en voorgespannen beton op grote schaal werd toegepast.

De UCO-fabriek mag ondertussen wel haar oorspronkelijke functie als textielfabriek verloren hebben, de imposante fabriekshal getuigt nog steeds van een knap staaltje bouwtechniek. sogent werkt vandaag aan de herbestemming van de UCO-site. Ze zal haar economisch nut behouden, als uitvalsbasis voor sociale economiebedrijven. Maar de site wordt nog versterkt door de aanleg van het Bloemekenspark en de renovatie van het bijhorend Balenmagazijn als polyvalente ruimte voor de buurtbewoners.

De expo is een samenwerking tussen sogent, Atelier Fréderic Louis, Smoke & Dust, UGent en de VUB.

De tentoonstelling loopt tot 31 maart 2017 in de Kluizenzaal van de Bank van de Arbeid (Voldersstraat 1, 9000 Gent). Ze is vrij toegankelijk op weekdagen van 8.30 tot 12.30 u en van 13.30 tot 16.30 u en op zaterdag doorlopend van 11 tot 18 u. De tentoonstellingsruimte is gesloten op zondagen, feestdagen en brugdagen.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...