contact
MyEtwie
In de kijker

MAS haalt unieke graanzuiger terug naar Antwerpen

Gepubliceerd op 16/10/2017
graanzuiger19

Sinds gisteren ligt stadsgraanzuiger 19, de laatste nog werkende stoomgraanzuiger ter wereld, in het Bonapartedok in Antwerpen. De graanzuiger, die jarenlang dienst deed in de Antwerpse haven, werd overgebracht vanuit het Maritiem Museum in Rotterdam. Door een samenwerking met het MAS zal het unieke stukje maritiem erfgoed voortaan afwisselend in Antwerpen en Rotterdam te zien zijn.

Een graanzuiger of -elevator is een drijvende installatie om graan (of andere bulkgoederen) over te laden van een zeeschip naar een kleiner schip. In het begin van de 20ste eeuw leidde de introductie van deze machines tot een enorme schaalvergroting in de overslagcapaciteit. De zuigers vervingen de manuele arbeid van de havenarbeiders, maar uiteindelijk zorgde de mechanisatie voor meer werk in de haven.

Stadsgraanzuiger 19 werd in 1926 gebouwd op de werf van Cockerill in Hoboken. Met twee enorme vacu├╝mpompen, die werden aangedreven door een tweecilinder-stoommachine, had de 30 meter hoge elevator een loscapaciteit van zowat 120 ton per uur. Tussen 1927 en 1984 werd de graanzuiger commercieel ingezet in de Antwerpse haven. In 1985 werd de graanzuiger verkocht aan het Maritiem Museum in Rotterdam, waar de machine een van de trekpleisters in de museumhaven werd.

Het MAS en het Maritiem Museum werken nu samen aan een plan voor de exploitatie van de graanzuiger. Ook zullen de Rotterdamse vrijwilligers de ploeg van het MAS inwijden in de werking van de machine.

Meer info: www.elevator19.nl

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...