contact
MyEtwie
In de kijker

Masterclass historische metallurgie in Hoboken

Gepubliceerd op 19/05/2015
hynninen2

Van 5 tot 11 september zal in Hoboken een gespecialiseerde masterclass rond historische metallurgie plaatsvinden. Onder begeleiding van de Finse expert Niko Hynninen en Klaas Remmen zullen de deelnemers op een traditionele manier staal maken uit erts.

Klaas Remmen raakte tijdens zijn opleiding restauratie/conservatie in Antwerpen gefascineerd door de historische metallurgie. Hij schreef een scriptie over 'kroezenstaal', een historisch staal waaraan vele mysteries verbonden zijn. De grootste uitdaging ligt in het begrijpen van de metallurgische aspecten van dat staal en het opnieuw maken ervan. Hiervoor kan hij rekenen op de expertise van Niko Hyninnen, één van de markantste figuren in de wereld van de historische metallurgie.

Tijdens de masterclass zullen de deelnemers een Tatara-laagoven maken. Tatara is een Japans proces met directe reductie van ijzererts tot staal, dat werd gebruikt om 'Tamahagane' te maken voor de productie van Japanse zwaarden. Ook zal kroezenstaal (wootz, bulat) geproduceerd worden.

De masterclass is beperkt tot 10 deelnemers. Je vindt meer informatie in deze bijlage (pdf).
Geïnteresseerden kunnen contact opnemen via klaasremmen@gmail.com.