contact
MyEtwie
In de kijker

MIAT presenteert nieuw boek over kinderarbeid

Gepubliceerd op 10/03/2017
kinderarbeid_amsab

In het kader van de lopende tentoonstelling 'Made by children' presenteerde het MIAT in Gent gisteren ook een gloednieuwe publicatie over kinderarbeid vroeger en nu.

Kinderarbeid is een beladen onderwerp, waarover onze visie doorheen de tijd ook veranderde. In 1979 al wijdde het MIAT een van zijn eerste tentoonstellingen aan het onderwerp, en vandaag wordt het thema opnieuw onder de loep genomen. Voor het boek en de tentoonstelling deden Hilde Langeraert en Wendy Van Hoorde uitvoerig historisch onderzoek. Zij vertellen de geschiedenis van onderuit, aan de hand van veertien verhalen van kinderen. Hun levenslopen zijn verrassend en beklijvend. Het zijn portretten van kinderen van vroeger en nu, uit de textielindustrie, de steenbakkerijen en de showbizz.

Het boek 'Made by children' neemt geen stelling in, maar geeft op basis van historische feiten en unieke getuigenissen een nieuwe kijk op het fenomeen. Naast de veertien verhalen wordt ook de geschiedenis van drie eeuwen kinderarbeid in Belgiƫ geschetst. Prof. em. Kristoffel Lieten schreef een bijdrage over hedendaagse kinderarbeid in een internationale context, en kinderrechten-commissaris Bruno Vanobbergen sluit af met een epiloog over onze beeldvorming van kinderen, vroeger en vandaag.

Het boek 'Made by children. Kinderarbeid vroeger en nu', een uitgave van Stichting Kunstboek, kost 24,95 euro. Het is te koop in de museumshop van het MIAT en in de betere boekhandel. Lees meer op www.miat.gent.be.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...