contact
MyEtwie
In de kijker

Motorenmerk 'La Mondiale' herleeft in Vilvoorde

Gepubliceerd op 07/06/2016
lamondiale1

Tijdens de moto-expo Petrol Factory in De Kruitfabriek in Vilvoorde zal dit weekend speciale aandacht besteed worden aan het legendarische motorenmerk 'La Mondiale'. Een expo toont nooit eerder getoond materiaal en een viertal authentieke motoren, afkomstig uit een privécollectie.

De motoren van La Mondiale kenden hun (korte) glorieperiode tijdens het interbellum. In 1923 was het merk voor het eerst aanwezig op het Auto- en Motosalon in Brussel. De machines werden ontworpen door de broers Georges en Eugène Morel, twee Franse ingenieurs die zich in ons land hadden gevestigd. De productie van de motoren werd in 1925 overgenomen door de 'Anciens Etablissements Fondu S.A.' uit Vilvoorde. Het merk kende succes en werd vaak in één adem genoemd met grotere Belgische merken als FN en Saroléa. De sportieve successen van het eigen racing-team van La Mondiale zorgden voor heel wat extra publiciteit. Toch zou het merk rond 1935 al verdwijnen, onder meer als gevolg van de economische crisis van de jaren dertig en de kleinschaligheid van de productie.

De geschiedenis van La Mondiale werd al eerder onderzocht en gepubliceerd door heemkundige Marcel Stappers. Voor de expo over La Mondiale kon nu bovendien geput worden uit de collectie van Jean Van Lier uit Elewijt, de kleinzoon van Eugène Morel. Hij stelde heel wat familiedocumenten, fotomateriaal, advertenties, folders en andere publicaties over La Mondiale ter beschikking. Naast enkele originele Mondiale-motoren zal onder meer ook een draaibank uit de fabriek te zien zijn.

De expo over 'La Mondiale' kan bezocht worden op zaterdag 11 juni (10u-18u) en zondag 12 juni (13u-18u). in De Kruitfabriek (Steenkaai 44D, Vilvoorde).

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...