contact
MyEtwie
In de kijker

Mouterij-brouwerij Verhaeghe in Vichte voorlopig beschermd

Gepubliceerd op 07/06/2012
verhaeghe

Vlaams minister Geert Bourgeois heeft de voorlopige bescherming ondertekend van de mouterij–brouwerij Verhaeghe in Vichte (Anzegem). Het complex wordt beschermd omwille van zijn industrieel-archeologische waarde, als typevoorbeeld van een brouwerij uit de late 19de eeuw. Ook de hopmaler en een basculeweegschaal zijn in de bescherming opgenomen. De kleinschalige familiebrouwerij Verhaeghe is vooral bekend om zijn roodbruine bieren zoals 'Duchesse de Bourgogne' en 'Vichtenaar'.

“De mouterij–brouwerij in Vichte is een bedrijf met vier generaties brouwers uit de familie Verhaeghe, opgericht in 1885,” aldus Bourgeois. “De kleine familiebrouwerij evolueerde steeds mee met de wijzigende biermarkt en illustreert de evolutie van de Vlaamse bierproductie als industrieel proces. Typerend voor deze dorpsbrouwerijen is de aanwezigheid van een mouterij, waarbij de brouwer zelf instond voor de volledige verwerking van gerst tot bier.”

Dankzij tal van uitbreidingen en moderniseringen tijdens het interbellum, de jaren 1960 en het laatste decennium zetten de achterkleinzonen van de oprichters de gaaf bewaarde brouwerij nog steeds voort. In de loop der jaren kwam er een bottelarij bij, en een gebouw voor de koeling van de bieren van lage gisting. Het gebouwbestand van de mouterij – brouwerij is bewaard in zijn oorspronkelijke samenstelling uit 1885 met de typerende oprijlaan loodrecht op de openbare weg.

De installaties, zoals de mouttoren met moutverdieping, de weekbakken en kiemvloeren, de opslagzolders en de vrijstaande fabrieksschoorsteen dateren uit de late 19de eeuw. De brouwinstallaties zijn ontmanteld tijdens WO I en dateren dus grotendeels uit het interbellum, met brouwketels geplaatst in 1920 en het koelschip uit 1930.

In principe volgt, na het doorlopen van de procedure met onder meer een openbaar onderzoek, binnen een jaar de definitieve bescherming.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...