contact
MyEtwie
In de kijker

Muurreclame 'Cigarettes Marouf' beschermd

Gepubliceerd op 12/05/2014
marouf3

Vlaams minister Geert Bourgeois heeft de reclamemuurschildering voor ‘Cigarettes Marouf’ aan de Prinses Clementinalaan in Gent voorlopig beschermd. Op basis van bedrijfsgegevens en stilistische kenmerken is de muurschildering te dateren in de jaren 1920. De geschilderde reclame werd aangebracht op een strategisch gesitueerde blinde gevel, goed zichtbaar vanaf de perrons van het Gentse Sint-Pietersstation en in de nabijheid van de toenmalige tramterminus.

De schildering van 'Cigarettes Marouf', die gekopieerd werd naar een affiche van de Ateliers Chenet, is een voor Vlaanderen zeer zeldzaam voorbeeld van een goed bewaarde en leesbare historische reclamemuurschildering met figuratieve uitwerking. Momenteel zijn er slechts een 15-tal schilderingen met figuratieve voorstelling bekend. Vorig jaar werd 'Olijfje' in Londerzeel al voorlopig beschermd.

'Marouf Cigarettes Egyptiennes' is een nu niet meer bestaand sigarettenmerk dat op de markt werd gebracht door de Armeense inwijkelingen Marouf en Andornik Matossian. De reclameschildering was jarenlang bedekt met asbestleien, waarvan de houten latjes nog een overblijfsel zijn. Door deze bescherming kan de muurschildering behouden en onderhouden worden.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...