contact
MyEtwie
In de kijker

NAM-IP: nieuw museum in Namen toont de geschiedenis van de informatica

Gepubliceerd op 02/11/2016
namip

Dit weekend opende in Namen het computermuseum NAM-IP zijn deuren. Het nieuwe museum, dat vier belangrijke privécollecties samenbrengt, is gewijd aan de geschiedenis van de informatieverwerking: van de oudheid, over de ponskaarten, grote en kleine computers tot de smartphones en tablets.

Op initiatief van de Koning Boudewijnstichting werden de voorbije jaren vier particuliere verzamelingen overgedragen aan het fonds 'Baanbrekende Informatica in België':
- de collectie van het Unisys Computer Museum van Jacques Laffut in Brussel
- de collectie van het computermuseum Bull in Grimbergen
- de collectie rekeninstrumenten van wijlen ingenieur Jacques Lemaire (Wezembeek-Oppem)
- de collectie 'Informatique et Bible' van de abdij van Maredsous

In 2014 kocht de Koning Boudewijnstichting een oude sporthal in Namen om de collecties te bewaren en te tonen. Voor de scenografie van het nieuwe museum werd gekozen voor een opstelling met zeecontainers. Je ontdekt er onder meer een volledig atelier voor ponskaarten uit de jaren 1960, de eerste Bancontact-machines, een van de vier nog bestaande exemplaren van de statistische machine van Herman Hollerith, meer dan 100 historische reken- en schrijfmachines, de IBM-machines van de ASLK waarop 50 jaar lang het pensioen van alle Belgen werd beheerd... en nog veel meer.

Een tijdslijn en een aantal thematische panelen geven een overzicht van de hele informaticageschiedenis. Animaties helpen om de basisprincipes van de informatica te begrijpen, en op andere plaatsen wordt dan weer beroep gedaan op de creativiteit van de bezoeker. Naast het museum omvat NAM-IP ook een documentatiecentrum, een bibliotheek en archieven die toegankelijk zijn voor onderzoekers.

Het nieuwe computermuseum richt zich zowel op individuele toeristen als op bezoekers in groep. Voor scholen zijn er aan de leeftijd aangepaste rondleidingen mogelijk, en op aanvraag kun je het museum ook bezoeken onder de deskundige begeleiding van een van de verzamelaars.

Je vindt alle informatie over het museum op www.nam-ip.be.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...