contact
MyEtwie
In de kijker

Nederland wil molenaarsambacht op UNESCO-lijst

Gepubliceerd op 25/11/2015
molenaar_nl

Nederland zal het molenaarsambacht voordragen voor een erkenning op de 'Representatieve Lijst van immaterieel erfgoed' van UNESCO. Dat maakte cultuurminister Jet Bussemaker zonet bekend. Het is pas de eerste keer dat Nederland een traditie voordraagt voor deze UNESCO-lijst.

Sinds de 19de eeuw zijn in Nederland veel molens tot stilstand gekomen en dreigde het ambacht van de molenaar uit te sterven. Tegenwoordig laten een aantal beroepsmolenaars en honderden vrijwilligers de wind- en watermolens in Nederland weer draaien en is er een opleiding voor vrijwillig molenaar opgezet. Ook zetten vrijwilligers zich in om kennis over het ambacht van molenaar te delen met het grote publiek, bijvoorbeeld door de organisatie van de Nationale Molendag en een molenapp.

Bussemaker: "Molens zijn al sinds eeuwen met Nederland verbonden. Ook in de toekomst moeten we kunnen blijven genieten van de werking van deze dynamische monumenten. Door het molenaarsambacht voor te dragen bij UNESCO, gaat het vakmanschap van werken met molens niet verloren voor volgende generaties en blijft Nederland hét molenland bij uitstek."

Het Gilde van Vrijwillige Molenaars, Vereniging De Hollandsche Molen, Het Ambachtelijk Korenmolenaarsgilde en het Gild Fryske Mounders gaan de komende maanden een nominatiedossier samenstellen. Dat dossier wordt in het voorjaar van 2016 ingediend bij UNESCO.