contact
MyEtwie
In de kijker

Nieuw boek belicht 700 jaar verleidelijke winkelvitrines in Gent

Gepubliceerd op 12/09/2016
verleidelijke_vitrines

Vorige week werd het boek 'Verleidelijke vitrines, 700 jaar winkelpuien in Gent' voorgesteld. In dit referentiewerk belicht de Dienst Monumentenzorg en Architectuur van de Stad Gent in vijf hoofdstukken op welke manier het winkelapparaat historisch geëvolueerd is, hoe de heersende architectuurstijl het uitzicht ervan bepaalde en hoe de economie en allerhande technologische ontwikkelingen deze beïnvloed hebben.

De focus ligt op de historische en architecturaal interessante winkelvitrines, ook wel winkelpuien genoemd. Om goederen te verkopen, moet een winkel klanten naar binnen weten te lokken. Aantrekkelijke winkelvitrines waar de producten verleidelijk uitgestald kunnen worden, die de aandacht van de voorbijganger weten te trekken en uitnodigen om binnen te treden, spelen hierbij een belangrijke rol. De architectuur van winkelvitrines was zeer modebewust, speelde in op de nieuwste technieken zoals lichtreclame of nieuwe bouwmaterialen om op te vallen. Ze werden bovendien met een zekere regelmaat vernieuwd.

De gemiddelde levensduur van een winkelvitrine ligt vandaag op een 4 à 5 jaar. Daarna zal de winkelier deze doorgaans opfrissen om de zaak een vernieuwde, hedendaagse indruk te geven, wat een grote druk zet op het behoud van historisch en architecturaal interessante winkelpuien. Dit heeft ook een grote invloed op het straatbeeld. Dagelijks moet de afweging gemaakt worden of een winkelpui erfgoedwaarde heeft, behouden moet blijven of aangepast kan worden.

De publicatie, die rijkelijk geïllustreerd is met historische en actuele foto's en documenten, is gebaseerd op uitvoerig archiefonderzoek en werd getoetst aan winkelvitrines die vandaag nog in het straatbeeld te vinden zijn.

Het boek 'Verleidelijke vitrines, 700 jaar winkelpuien in Gent' kost 38 euro en is te koop in de Stadswinkel (Botermarkt 17 A, tel 09 266 70 40, e-mail stadswinkel@stad.gent) of via de website van Snoeck Uitgeverij.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...