contact
MyEtwie
In de kijker

Nieuw boek over geschiedenis en materiaal van Belgische privé- en bedrijfsbrandweer

Gepubliceerd op 11/05/2015
onzichtbarebrandweerlieden2

In het Nationaal Brandweermuseum in Aalst werd dit weekend een nieuwe publicatie voorgesteld over de Belgische privé- en bedrijfsbrandweer. Serge Amores y Martinez Amoré beschrijft in het boek voor het eerst de geschiedenis en het erfgoed van deze weinig gekende hulpdiensten. Deze diensten beschikten vaak over technisch materieel dat speciaal werd ontworpen voor de risico's die ze moesten bestrijden.

Het nieuwe boek kwam tot stand na jarenlang onderzoek naar het hulpverleningsmateriaal dat in gebruik was bij onder meer de steenkoolmijnen, chemische en olieverwerkende bedrijven en de dienstensector. Het boek geeft een bondig historisch overzicht, en presenteert uitgebreide beschrijvingen van alle hulpvoertuigen en -werktuigen die in de betreffende sectoren gebruikt werden of worden.

Vorig jaar publiceerde Amores y Martinez Amoré, die coördinator is van het Foto Archief en Documentatiedienst voor de Brandweer (FADB), al een gelijkaardig boek over de brandweerkorpsen op militaire bases en luchthavens. Beide publicaties hebben niet alleen het doel deze 'onzichtbare' brandweerlieden te eren, maar ook om hen beter te leren kennen via hun uitrusting en organisatie.

Het boek is verschenen bij Weyrich Edition. Meer info vind je in deze folder (pdf).