contact
MyEtwie
In de kijker

Nieuw reglement voor inventaris immaterieel erfgoed

Gepubliceerd op 22/04/2013
inventaris_immaterieel_erfgoed

Sinds 2008 kunnen tradities, gebruiken en andere elementen van niet-tastbaar erfgoed opgenomen worden in de 'Inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Cultureel Erfgoed'. Met deze inventaris wil de Vlaamse Gemeenschap de diversiteit aan immaterieel cultureel erfgoed in de kijker plaatsen. Dit jaar wijzigde het agentschap Kunsten en Erfgoed het reglement en de procedure om een element te laten opnemen op de inventaris. Het interactieve platform www.immaterieelerfgoed.be, dat in september 2012 werd gelanceerd, zal voortaan een grote rol spelen in de procedure.

Aanvragen voor opname in de Inventaris Vlaanderen en voortgangsrapporteringen verlopen vanaf nu online, via het platform. Voor aanvragen zijn er vanaf nu ook twee mogelijke indiendata per kalenderjaar (15 mei en 15 november). Gebaseerd op de onderverdeling van UNESCO, worden vijf clusters van immaterieel erfgoed onderscheiden:

  1. orale tradities zoals verhalen, vertelkunst, taaldiversiteit
  2. performing arts
  3. stoeten, feesten, rituelen en sociale interactie
  4. kennis over de natuur en het universum
  5. technieken en ambachten

Voor de cluster 'technieken en ambachten' neemt ETWIE een trekkersrol op zich binnen de Vlaamse erfgoedsector. Momenteel zijn er rond dit thema nog maar weinig elementen opgenomen in de Inventaris Vlaanderen. Wil je graag een element voordragen voor de inventaris en kan je hiervoor nog wat ondersteuning gebruiken? Neem dan zeker even contact op via info@etwie.beof 015/27.23.34. We helpen je graag op de goede weg!

Benieuwd naar wat immaterieel erfgoed zoal kan betekenen? In het kader van Erfgoeddag en de 10de verjaardag van de UNESCO-conventie realiseerden tapis plein en het platform immaterieel erfgoed onderstaand filmpje, dat een blik geeft op immaterieel erfgoed in Vlaanderen doorheen de dag. Zeker de moeite waard om eens te bekijken!

www.immaterieelerfgoed.be