contact
MyEtwie
In de kijker

Nieuw themanummer van de persen gerold

Gepubliceerd op 12/05/2021
Categorie
pixabay_geenattributie_mijnbouw_ontginning_schachtbok
Foto: Schachttorens, één van de bakens in een industrieel landschap.

Het eerste nummer van het Vlaams-Nederlands tijdschrift voor industriecultuur Erfgoed van Industrie en Techniek is van de persen gerold. Het is een themanummer geworden over hoe de ontginning van brand- en bouwstoffen onze omgeving drastisch beïnvloedt. Het nummer bevat zoals steeds een combinatie van Vlaamse, Nederlandse en Europese artikelen.

Serge Langeweg opent het themanummer met een terugblik op de geschiedenis van de mijnbouw in Nederlands-Limburg. Schachttorens en steenbergen bepalen er lange tijd het uitzicht. Ondanks het feit dat er minder materiële sporen bewaard zijn dan in Belgisch-Limburg, drukt de mijnbouw tot op de dag van vandaag zijn stempel op het landschap. Pieter Gurdebeke zoomt dieper in op hoe de gipsberg in Rieme-Zelzate is ontstaan als een product van de fosfaatindustrie. Op die manier belicht hij ook de minder gekende geschiedenis van de firma Kuhlmann. Rubén Cañamaque López legt uit hoe de Cerco Industrial als zwaar vervuild industriegebied door de Andalusische regering wettelijk beschermd is als cultureel erfgoed. De rol van lokale erfgoedverenigingen in het behoud en de herbestemming van het gebied is doorslaggevend gebleken. Adriaan Linters brengt tot slot een beeldverhaal over de ontginning van ijzererts in Limburg.

'Erfgoed van Industrie en Techniek. Vlaams-Nederlands tijdschrift voor industriecultuur' is een uitgave van de Stichting Erfgoed. Voor Vlaanderen is het abonnement verbonden aan het lidmaatschap van de Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie. Het nummer is ook apart te verkrijgen.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...