contact
MyEtwie
In de kijker

Nieuwe publicatie 'Aalsters zilver' vult hiaat in kennis over Oost-Vlaamse edelsmeedkunst

Gepubliceerd op 09/03/2017
aalsterszilvercover

De Provincie Oost-Vlaanderen stelde deze week een nieuw boek voor over de Aalsterse edelsmeden. In 'Aalsters zilver' vult auteur Jozef Dauwe een leemte in de geschiedenis van de edelsmeedkunst in.

Jaren doorgedreven archiefonderzoek resulteerde in vele gevonden namen van edelsmeden die aan nog aanwezige objecten konden gekoppeld worden. Samen getuigen ze niet alleen van het vakmanschap van de Aalsterse goud- en zilversmeden, maar ze wijzen ook op de belangrijke afzetmogelijkheden van het edelsmeedwerk bij de plaatselijke kerkelijke en bestuurlijke instellingen en bij de adel en gegoede burgerij in de ruime regio. De publicatie is methodisch opgevat. Een zuiver kunsthistorische benadering wordt aangevuld met biografieën over de goud- en zilversmeden uit het productiecentrum Aalst.

De voorbije jaren publiceerde de Provincie Oost-Vlaanderen al enkele werken over de Oost-Vlaamse edelsmeedkunst. Zo verscheen in 2009 de inventaris van de omvangrijke zilvercollectie van het kasteel van Laarne en de tentoonstellingscatalogus 'Gents zilver in Laarne'. In 2012 en 2015 verschenen twee lexica over de Gentse edelsmeden. Andere bekende zilvercentra, zoals Oudenaarde, Dendermonde en het Land van Waas werden al vroeger bestudeerd en gedocumenteerd. "Aalst bleef tot vandaag een witte vlek, die nu wordt ingekleurd met deze publicatie," aldus Jozef Dauwe, bestuurslid van de Academie voor de Geschiedenis van de Edelsmeedkunst in België en gedeputeerde bevoegd voor erfgoed.

Het rijkelijk geïllustreerde boek 'Aalsters zilver' telt 216 pagina's. Het is te koop in de betere boekhandel, aan de balie van het PAC Zuid in Gent of via www.oost-vlaanderen.be.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...