contact
MyEtwie
In de kijker

Nieuwe publicatie belicht de geschiedenis van de Ieperse Centrale Brouwerij

Gepubliceerd op 18/12/2017
roberg_pils

Op vrijdag 15 december verscheen 'Van Ypersche Centrale Brouwerij (1921-1961) naar Brouwerij Roberg (1961-1976)', de nieuwe publicatie van bierhistoricus Chris Vandewalle. Al jarenlang duikt deze seizoensbrouwer en stadsarchivaris van Diksmuide in de geschiedenis van brouwerijen in Zuidwest-Vlaanderen. Het boek beschrijft nauwgezet de geschiedenis van de Ieperse Centrale Brouwerij, later gekend als brouwerij Roberg.

De Ieperse Centrale Brouwerij werd in 1921 opgericht door verschillende brouwers uit de Ieperse binnenstad die zich genoodzaakt zagen om samen te werken. Een kleine familiebrouwerij herstarten had namelijk weinig zin, want in die periode situereerde zich de doorbraak van flessenbier, de opkomst van grote industriële brouwerijen en de veranderende smaak van de consument. De samenwerking en gezamenlijke inbreng van elf brouwers, aangevuld met de oorlogsschadevergoedingen, volstond om een grote nieuwe brouwerij te bouwen vlak achter het station van Ieper.

Interessant is dat het onderzoek niet kon vertrekken vanuit het bedrijfsarchief van de Ieperse Centrale Brouwerij / Brouwerij Roberg omdat het ontbreekt. Ook de bouwdossiers en dossiers van administratie of accijnzen zijn niet bewaard. Via een intensieve zoektocht door heel wat losse documenten en enkele informatieve dossiers, bijzondere foto's, krantenarchieven, verzamelobjecten en interviews met gewezen bestuurders en werknemers kon het verhaal van de Ieperse Centrale Brouwerij toch gereconstrueerd worden.

Chris Vandewalle wist al deze informatie te bundelen in een werk dat ingaat op zowel de technische aspecten van het brouwen, het commerciële aspect van het bier, als het sociale aspect van de aan elkaar verwante brouwersdynastieën in de geschiedenis van de Ieperse Centrale Brouwerij.

Het rijkelijk geïllustreerd boek is uitgegeven door het Stadsarchief Ieper, telt 200 pagina's en kost tien euro. Het is enkel te bestellen via: modern.archief@ieper.be

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...