contact
MyEtwie
In de kijker

Nieuwe publicatie over een zinkfabriek, glastrekkerij en ietwat obscure ondernemers in het Lommelse

Gepubliceerd op 27/11/2023
Categorie
Hospitaalstraat Lommels Fabriek_By_Indekeu_Sevens

Met "Industriële archeologie in Lommel: de voorlopers van de bedrijven op de sites Maatheide en Kristalpark" duiken Bruno Indekeu en Yves Sevens in het verleden van twee gebieden ten westen van het centrum van Lommel. Activiteiten op die locaties tekenen Lommel tot op vandaag, met plaatsnamen als 'Lommel Werkplaatsen' en een Kristalpark dat zowat de grootste aaneengesloten industriezone is van Europa.

Het boek omschrijven we graag als een best unieke 3-in-1 deal. Het leest vlot, weet complexe informatie bevattelijk toe te lichten, laat je binnenkijken in de fabrieken en bevat op de juiste plaatsen een streepje humor. Waar mag je je als lezer dan aan verwachten?

Een waarachtig leerrijk en grondig uitgespit stuk over het metallurgiebedrijf 'Schulte & Cie', later 'Compagnie des Métaux d'Overpelt - Lommel'

  • Hoe Duitse banken gewiekst en met stromannen gronden aankopen en bedrijven uit de grond stampen in het heidelandschap

  • De link met kunstmeststofbedrijf Unitas

  • Een flinke traktatie prachtig beeldmateriaal van de fabriek en terreinen

  • De impact van dit bedrijf op de omgeving (van cadmiumuitstoot tot Lommelse Sahara), infrastructuur, bewoning, scholen en de kerkgemeenschap

  • En voor de liefhebbers en techneuten: een flinke portie informatie over zwavelzuurproductie via Petersen-methode en het Cottrell-Möller systeem om de uitstootgassen elektrisch te reinigen.

De Lommelse vlakglasfabriek Verrerie Caminoise

  • Over een glasfabriek die - gezien de huidige ontwikkelingen - zijn tijd eigenlijk ver vooruit was qua ligging.

  • Heel overzichtelijke uitleg over het Fourcault-procedé voor vlakglas

  • Straffe duik in de archieven van aannemer Blaton die het bedrijf bouwde op zoek naar verklaringen voor de vertragingen en de link met de Flessenfabriek in Mol-donk.

  • Een uitgezoomde kijk op de glasindustrie in België in de 20ste eeuw, de familiebelangen die daar op de achtergrond speelden en een leuke wist-je-dat over de Le Creuset-potten.

Een fantastisch luik over 'Efemere bedrijfjes'. Onverwacht, maar op een eigen manier zeer waardevol

  • Een kort relaas van enkele bedrijfjes die in de marge van de zinkfabriek neerstrijken in Lommel

  • Over een uitgeweken Hellmuth Linnartz uit Silezië die in Lommel een kleine verffabriek start

  • Over ene Folchi - zelfverklaarde italiaanse adelborst - die een dubieus chemisch bedrijfje runt en zich uiteindelijk terugtrekt in Frankrijk

  • Over een zinkwitfabriekje dat wegens een technisch mankement in de gloednieuwe installatie meteen op de fles gaat, best triest

  • Over het schimmige fabriekje van Bernard Lauby, dat eindigt met een schietpartij tijdens een beheerraad en een heus assissenproces

  • Persoonlijk was dit voor mij een highlight in de publicatie en een herinnering dat er - als het om historische bedrijven gaat - misschien te veel naar de grote succesverhalen wordt gekeken, en nog niet genoeg aandacht is voor alle 'pogingen' van ondernemers om er iets van te maken. En dat 'gesjoemel' duidelijk van alle tijden is

Om de lezers extra te verwennen is dit allemaal rijkelijk geïllustreerd met prachtige beelden en foto's. Kijk en geniet alvast van het voorproevertje hieronder.

Metallurgie in Lommel 1_By_Indekeu_Sevens
Glasfabriek Lommel_By_Indekeu_Sevens
Metallurgie_2_By_Indekeu_Sevens

Praktisch:

  • Het boek verschijnt op 1 december en kost 35 euro (inclusief verzendkosten)

  • Om een exemplaar te bestellen mailt u naar bi@ifnot.be. U geeft langs die weg de bestelling + adres voor verzending door.

  • Storten op rek.nr BE66 2350 4963 8043 van Yves Sevens te Lommel met vermelding 'Nieuw boek Lommel + uw naam)

  • Is het ook de moeite als je niet van Lommel bent? Driemaal ja, zeker!

Over de auteurs:

Bruno Indekeu (°1956) was bijna een kwarteeuw lang notaris te Lommel, en voorzitter van de vzw Museum Kempenland (thans Erfgoed Lommel). Sinds 1975 leverde hij een ononderbroken stroom aan publicaties over de geschiedenis van Lommel. Hoewel hij in 2014 Lommel inruilde voor zijn Leuvense Alma Mater bleef een stukje van zijn ziel in Lommel plakken, waardoor hij blijft schrijven over de historiek van zijn bakermat. Hij bereidt een uitgebreide historiek voor over de greep naar de macht door de VNV-partij in Lommel (1925-1944).

Yves Sevens (°1977), apotheker in Lommel en afstammeling van een oud molenaars- en brouwersgeslacht in Lommel, had al tijdens zijn jeugd een grote belangstelling voor het plaatselijke verleden. Aangemoedigd door Bruno Indekeu, leverde hij in 2022 zijn eerste publicatie af, met een boek over de Lommelse gehuchten Stevensvennen, Blauwe Kei en Russendorp (1840-1940), dat baanbrekend was op het vlak van de kennis van bedrijfjes van de familie Emsens op het gehucht Stevensvennen, in hoofdzaak voor de Eerste Wereldoorlog.

Cover_Industriële archeologie in Lommel

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...