contact
MyEtwie
In de kijker

Nieuwe smeedopleiding in de historische smidse van het Zuiderpershuis

Gepubliceerd op 19/04/2017
smeedopleiding_nieuw

Er wordt opnieuw gesmeed in de historische smidse van het Antwerpse Zuiderpershuis. IJzer en Vuur! vzw, een Brusselse smeedorganisatie die instaat voor de promotie van het ambacht, heeft sinds begin deze week onderdak gevonden in Antwerpen voor een voortgezette opleiding ‘Virtuoos met Vuur’. “Het is zeer prettig dat we de smidse hier nieuw leven kunnen inblazen”, zegt bezieler Michel Mouton.

Na het uitdoven van de smeedopleiding aan de Antwerpse Kunstacademie werd de historische smidse van het Zuiderpershuis niet meer gebruikt. De komst van de voortgezette opleiding is dan ook een opsteker. “In ons land zijn er een aantal goede basisopleidingen”, zegt smid Michel Mouton. “Maar een voortgezette opleiding ontbreekt vooralsnog. De vzw heeft met de steun van het Platform voor Opleiding en Talent en partner ETWIE een pilootproject ontwikkeld waarin we samen met twee buitenlandse meesters in het smeedambacht jonge smeden de kneepjes van het vak echt willen leren."

Die twee smeden zijn de Tsjech Pavel Tasovky en de Italiaan Claudio Bottero, geroemd in de sector voor hun vernieuwende aanpak en hun vakmanschap. "De wijze waarop zij met het ambacht omgaan en het ambacht vernieuwen, is zonder meer zeer inspirerend voor de jonge smeden die de opleiding volgen. Ze gebruiken oude en nieuwe technieken om producten met een hedendaags design te maken."

Tot het einde van de week is Tsjechisch meester Pavel Tasovsky actief in Antwerpen. In mei komt Claudio Bottero naar Antwerpen. "De opleiding loopt nog tot 2018 en omvat acht opleidingsweken per jaar," zegt Mouton. "De smidse van het Zuiderpershuis is een prachtige plek met veel geschiedenis: een ideale inspiratiebron voor deze opleiding."

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...