contact
MyEtwie
In de kijker

Nieuwe toekomst voor Landbouwmuseum Bissegem

Gepubliceerd op 24/11/2014
Categorie
landbouwmuseum_bissegem

Hoe bewaar je als kleine vereniging meer dan 900 stukken landbouwerfgoed, soms tot 10 meter lang en 100 kilo zwaar? Hoe houd je deze handwerktuigen, karren en toestellen in een goede staat, en hoe houd je de machines draaiend? Hoe vermijd je dat houtworm, schimmel en roest hun gang gaan? En hoe houd je zo’n collectie toegankelijk en aantrekkelijk voor een publiek? Op al die vragen zocht de vzw Landbouwmuseum Leiedal antwoorden, nadat het museum in Bissegem in 2006 zijn deuren sloot.

Na rijp beraad besloten de beheerders van de collectie om een proces op te starten samen met de stad Kortrijk, het intergemeentelijke samenwerkingsverband zuidwest, de provincie West-Vlaanderen en het Centrum voor Agrarische Geschiedenis (CAG). Experten van het CAG namen alle stukken onder de loep. Alles werd zorgvuldig opgemeten, gefotografeerd, beschreven, gereinigd en onderzocht. Daarnaast werd ook een waardering toegekend, gebaseerd op objectieve gegevens (toestand, authenticiteit, herkomst, zeldzaamheid, belevingswaarde, representativiteit...). Met al deze informatie werd het materiaal aangeboden aan een aantal musea en particuliere collecties. Uiteindelijk kregen zo'n 250 stuks een nieuwe toekomst in de collecties van onder meer de Provinciale landbouwcollectie Bulskampveld, het Karrenmuseum in Essen en het MOT in Grimbergen. Tegelijk koos de vzw er ook voor om de collectie virtueel bijeen te houden en te ontsluiten via de provinciale website erfgoedinzicht.be.

Kijk- en meeneemdagen
Er blijft evenwel nog heel wat materiaal over: stukken die niet uniek zijn, die niet passen in het collectieprofiel van agrarisch-ambachtelijke museale collecties, maar soms wel een decoratieve, illustratieve, educatieve of nostalgische waarde hebben. Deze stukken worden nu gratis aangeboden aan alle geïnteresseerden. Wil jij een brokje landbouwgeschiedenis in stand houden en mee bijdragen tot het verder leven van deze collectie, dan kan je een kijkje komen nemen op vrijdag 28 november (10u tot 15u) en zaterdag 29 november (10u tot 12u) aan de Rijkswachtstraat 5a, 8500 Kortrijk. Je kan vooraf al een idee krijgen van de aangeboden stukken op erfgoedinzicht.be. Wie eerst komt, eerst maalt.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...