contact
MyEtwie
In de kijker

Nog drie Gentse havenkranen naar Oude Dokken

Gepubliceerd op 11/10/2017
sobemai

De Stad Gent zal binnenkort nog drie havenkranen toevoegen aan het 'historisch kranenlandschap' langs de Oude Dokken. Het gaat onder meer om een kraantje uit 1925 uit de collectie van het MIAT.

De stad Gent kan beroep doen op Europese middelen uit het EFRO-project 'Plaatsen van historische havenkranen aan de Oude Dokken'. Het project voorziet in het aankopen, schilderen en plaatsen van drie oude havenkranen, en de bouw van twee uitkijkplatforms. De kranen worden ingeplant ter hoogte van de toekomstige groenzones langs de vijf kilometer lange kaaipromenade rondom de dokken.

De twee recentere kranen waren eigendom van het bedrijf Euroports. De 'ST1-kraan' (of stukgoedkraan) weegt 370 ton, dateert van 1983 en is de hoogste van het kranenlandschap. De 'Sobemai-kraan' (foto) dateert uit 1988 en weegt 150 ton. Beide kranen zullen ook fungeren als uitkijkpunt.

Het oudste kraantje, in 1925 gebouwd door 'Le Titan Anversois' in Hoboken, is de enige overgebleven kraan uit het interbellum voor de regio Gent. De kraan werd begin jaren 1990 aan het MIAT geschonken door de firma 'La Floridienne'. Momenteel staat het kraantje nog opgeborgen in het museum, maar in de toekomst krijgt het opnieuw een ereplaats ter hoogte van de Handelsdokkaai. Door het kraantje opnieuw buiten te plaatsen zal het fungeren als landmark en als 'ambassadrice' voor het MIAT.

"De Stad Gent wil het rijke havenverleden van de Oude Dokken laten voortleven in deze nieuwe wijk tussen de Dampoort en de Muide. De vier kranen die er nu al staan worden nog aangevuld met drie andere historische kranen. Samen vormen ze een prachtig erfgoedlandschap dat rechtstreeks verwijst naar het maritieme verleden van dit gebied," zegt schepen voor stadsontwikkeling Sven Taeldeman.

Volgens de huidige planning worden de ST1- en Sobemai-kraan nog voor de zomer van 2018 geplaatst. Het MIAT-kraantje zal geplaatst worden zodra de Handelsdokkaai is heraangelegd, vermoedelijk in 2020.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...