contact
MyEtwie
In de kijker

Nog molennieuws!

Gepubliceerd op 15/07/2020
Categorie
windmolen

Op 1 juli werd het molenaarsambacht toegevoegd aan de Inventaris voor het Immaterieel Cultureel Erfgoed in Vlaanderen. Dat wordt hopelijk een mooie opstap naar een internationale erkenning van Unesco. Maar er is nog meer molennieuws!

Zo kwam begin juli de stuurgroep van de West-Vlaamse Molenbrigade voor het eerst samen. De erfgoedcellen van West-Vlaanderen, het provinciebestuur, Vives, Musea Brugge, het Molenforum en ETWIE werken het komende jaar samen om een educatief pakket rond het molenaarsambacht te maken. Deze zomer wordt er hard gewerkt aan het interviewen van molenaars en het ontwikkelen van filmpjes rond verschillende invalshoeken: windenergie, techniek, link met voedselketen...

Een uitloper hiervan is de organisatie van een netwerkmoment van West-Vlaamse molenaars, gefaciliteerd door Provincie West-Vlaanderen. Een eerste moment zal doorgaan op zaterdag 28 november (locatie nog te bepalen, misschien is het een idee om dit nabij een molen te doen?)

Mocht je nu denken: dat molenaarsambacht, dat lijkt me wel wat. Goed nieuws: elk jaar heb je de kans om een cursus te volgen die je de kneepjes van het vak leert. Ten slotte: vrijwillige molenaars en molenverenigingen die een ambachtelijke molen laten draaien kunnen een draaipremie aanvragen. Zo wil het provinciebestuur het maalvaardig en werkzaam houden van de molen stimuleren. Het draaien van de molen is namelijk positief voor het in stand houden van de molen en het aandrijfwerk en zo worden verval en eventuele dure restauraties vermeden (klik voor meer info).