contact
MyEtwie
In de kijker

Oe moekte da? Erfgoeddag in Brussel en Vlaams-Brabant

Gepubliceerd op 26/04/2019
Categorie
erfgoeddag_vlb_bxl

Erfgoeddag zet dit jaar volledig in op vakmanschap. In aanloop naar deze erfgoedhoogdag plukt ETWIE per provincie enkele tips uit het ruime aanbod om je wegwijs te maken in de vele activiteiten op zondag 28 april. Vandaag zijn Vlaams-Brabant en onze hoofdstad aan de beurt. Weet jij al waar naartoe? We helpen een handje!

Er zit muziek in Vlaams-Brabant op Erfgoeddag. Je kan er zien hoe accordeons gebouwd én hersteld worden door Patrick Janssens. Maar dat is lang niet het enige dat in de provincie wordt gerestaureerd of vervaardigd. Denk maar aan het stucplafond van het Kasteel van Gaasbeek of de koperen potten en pannen bij Falk Culinair. Opwijk brengt dan weer verhalen over artisanaal meesterschap in de streek, terwijl het MOT in Grimbergen je laat kennismaken met allerlei soorten bijlen voor houtbewerking. Meer een fashionista? Maak dan kennis met de traditionele Roemeense klederdracht in Huldenberg. Meer drinkebroer? Breng dan een bezoekje aan de Orde van de Groene Bel en ontdek wat een hopboer allemaal verricht op het hopveld. Ook liefhebbers van rollend materieel komen aan hun trekken, want het Buurtspoorwegmuseum neemt je terug mee naar Expo ’58. Je ziet: voor elk is er wat wils.

Foto: Orde van de Groene BelEn molens! In Vlaams-Brabant kan je op 28 april tal van molens bezoeken! Zoals de Heetveldemolen in Tollembeek, de Hertboommolen in Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek, de Bellemolen in Affligem of de molen van Rufferdinge in Landen. En in Ternat? Daar maak je kennis met het verhaal van de Pajotse molenvloek. Spannend!

Foto: Heetveldmolen vzw

Ook onze hoofdstad nodigt je vakmanschappelijk uit op Erfgoeddag, zoals in het bijzondere Atelier Salu, dat voor de gelegenheid het vakmanschap rond de grafmonumentenbouw tentoonstelt. Het atelier was actief van 1872 tot 1983. Via de nog bewaarde collectie wordt het hele artistieke proces nu gereconstrueerd. Liever zelf aan de slag als steenkapper? Dan kan je in de CIVA-ruimte bij KANAL terecht. Nog niet moe gehouwen? Ga dan je eigen Romeinse munt slaan in het Museum van de Nationale Bank van België!

Foto: Museum van de Nationale Bank van België

In Train World brengen rasvertellers het vakmanschap bij te spoorwegen tot leven. Even smeuïge anekdotes vertelt Lucas Catherine over de teloorgegane handelsactiviteiten op de Vismet en de Place Sainte Catherine; over palingvissers en viswijven in Brussel. En om af te ronden? Een kijk in het hedendaagse ambacht van het ijsbereiden in het Brussels Museum van de Molen en de Voeding misschien? Met proevertje natuurlijk!

Foto: Brussels Museum van de Molen en de Voeding

Uiteraard is dit maar een selectie uit het ruime programma van Erfgoeddag!