contact
MyEtwie
In de kijker

Onderzoek je lokale stokerijverleden!

Gepubliceerd op 16/01/2015
stokerijkaart4

Het Jenevermuseum in Hasselt wil het stokerijverleden in onze contreien verder in kaart brengen. Lokaal onderzoek naar jenever(stokerijen) is daarbij erg waardevol. Maar hoe kom je de geschiedenis van lokale stokerijen op het spoor? Je komt het te weten in het recentste nummer van Bladwijzer van Heemkunde Vlaanderen.

Een van de nieuwigheden in het vernieuwde Jenevermuseum is een interactieve kaart waarop je op zoek kan gaan naar informatie over stokerijen in je gemeente of regio. Op de kaart vind je zowel verdwenen als nog bestaande stokerijen en likeurfabrieken in Belgiƫ, Nederland, Frans-Vlaanderen en een stukje Duitsland, de gebieden waar jenever volgens de Europese, beschermde oorsprongsbenaming geproduceerd mag worden. Momenteel zijn er 154 stokerijen op de kaart te consulteren. Het gaat hoofdzakelijk om verdwenen stokerijen in Vlaanderen.

In het artikel 'Verdwenen stokerijen in kaart. Bronneninventaris voor lokaal onderzoek' geeft Joanie Dehullu, collectiebeheerder van het Jenevermuseum, toelichting bij een aantal bronnen die je kan gebruiken om een inventaris van de stokerijen uit je regio te vervolledigen of om de geschiedenis van een specifieke stokerij in je gemeente te schrijven. Adresboeken, patentregisters, kadastrale of iconografische bronnen... het zijn maar enkele voorbeelden van bronnen die interessant kunnen zijn.

Lees het artikel: 'Verdwenen stokerijen in kaart. Bronneninventaris voor lokaal onderzoek' (pdf)

Oproep: het Jenevermuseum wil dus ook de stokerijen uit jouw gemeente of werkgebied in de kijker zetten. Kan je daarbij helpen? Schrijf je een artikel voor je jaarboek of tijdschrift? Heb je informatie over bepaalde stokerijen uit jouw streek, neem dan zeker contact op met Joanie Dehullu.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...