contact
MyEtwie
In de kijker

Onze tips voor Open Bedrijvendag

Gepubliceerd op 29/09/2016
voka_open_bedrijvendag
Op zondag 2 oktober wordt voor de 26ste keer Open Bedrijvendag georganiseerd in Vlaanderen. Dit jaar nemen ruim 300 bedrijven deel en zetten ze hun kantoren, ateliers en fabriekshallen open voor het publiek. ETWIE zet hieronder alvast een aantal aanraders op een rij die voor liefhebbers van technisch, wetenschappelijk en industrieel erfgoed iets interessants te bieden hebben.

Antwerpen

In Turnhout toont Astrasweets (o.a. gekend voor de UFO's, ook wel zure hosties genoemd) hoe snoep gemaakt wordt. Het bedrijf gaat terug op een peperkoekfabriek die in 1924 werd opgericht en aan de basis lag van het huidige suikerwerk. Molenliefhebbers kunnen bij Vleemo in het Antwerpse havengebied de windturbines van 179 meter hoog ontdekken. Hooge Maey in Antwerpen zorgt voor het duurzaam storten van afval waar geen verwerkingsoplossing voor bestaat. Om ervoor te zorgen dat meeuwen en andere vogels geen afval binnenspelen, werden reeds verschillende technische oplossingen uitgeprobeerd. Het beste resultaat wordt gehaald met een valkenier die de vogels op een afstand weet te houden zodat er veilig gewerkt kan worden, een creatieve inzet van een eeuwenoud ambacht. De valkenier geeft zondag een demonstratie. Valkerij werd trouwens in 2010 opgenomen op de Representatieve lijst van het immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid van UNESCO.

Limburg

In Kinrooi zet De Boomkamer de deuren van het atelier open. Het bedrijf stamt af van de boomzagerij die in 1939 werd opgericht door grootvader Vanhove Martinus. Nu zet de 3de generatie vaklui het werk verder. Bij ZF Wind Power in Lommel kan je zien hoe de grote tandwielkasten voor windturbines gemaakt worden. Hoezeer verschilt dit van de systemen gebruikt in klassieke windmolens? De Watergroep in Sint-Truiden zorgt al ruim 100 jaar voor het drinkwater dat thuis uit de kraan komt. In 1913 werd de Nationale Maatschappij der Waterleidingen opgericht die verantwoordelijk was voor de drinkwatervoorziening, om zo ziektes en epidemiën door besmet drinkwater te voorkomen. Ontdek hier hoe het drinkwater gemaakt wordt.

Oost-Vlaanderen

In Melle kan je kennismaken met de 'roze olifant' van Brouwerij Huyge. Deze stamt af van brouwerij-mouterij den Appel van Léon Huyghe, gesticht in 1906. Bij likeurstokerij De Klok in Serskamp gaat de derde generatie aan de slag en in Aalst kan je het borrelende hart van het familiebedrijf De Moor ontdekken, een stokerij die in 1910 gesticht werd en nog steeds een gamma eigen producten distilleert. In Gent ontdek (en proef!) je het verhaal van 100 jaar Sneeuwballen Larmuseau. In 1913 ontwikkelde August Larmuseau van de confiseriefabriek Supra de sneeuwbal, een frisse lekkerij in een filterdunne chocoladehuls met een laagje poedersuiker. De sneeuwbal won tijdens de Gentse Wereldtentoonstelling van 1913 een gouden medaille voor de voeding.

Ook in Gent wordt de Tondeliersite opengesteld. Daar kan je een gegidste wandeling volgen en de twee beschermde gashouders uit 1880 zien (de enige overblijvende en tevens oudste gashouders in het Vlaamse Gewest). DSFibres (De Saedeleir Textiel) in Dendermonde gaat terug op het bedrijfje van Damiaan De Saedeleir uit 1898 en richt zich vandaag op de productie van vezels op basis van gerecycleerde PET-flessen. De vezels vind je in ongeveer 1 op de 2 auto's terug. De Lokerse onderneming Hout De Groote startte omstreeks 1890 als wagenmakerij 'De Ploeg' en is vandaag een groothandel in diverse houtsoorten.

West-Vlaanderen

Drukkerij Dejonghe uit Ieper werd in 1890 gesticht in Avele en bedrukte verpakkingen voor sigaretten en dranken. 126 jaar later is de drukkerij één van de grootste spelers op de verpakkingsmarkt in België. Het Garnierdershuis in Roeselare herstoffeert al 71 jaar stoelen, zetels en salons. De kneepjes van het vak werden binnen het familiebedrijf van generatie op generatie doorgegeven. In Wielsbeke toont Unilin hoe het gamma aan houtproducten gemaakt wordt. Het bedrijf werd rond 1960 opgericht door een veertigtal vlasboeren die zich toelegden op de productie van vlasspaanplaten.

Vlaams-Brabant en Brussel

DDG Kachels in Leuven ontwikkelt kachels en haarden die aangesloten zijn op het circuit van de centrale verwarming. In 1979 nam Daniël de Glas de kunstsmederij van’t Park (opgericht in 1904) in Heverlee over. Vanuit zijn ervaring in het verleden koos hij ervoor om zich (gezien de toenmalige energiecrisis) toe te leggen op warmterecuperatie. In Zellik organiseert Delhaize (ontstaan in 1867) o.a. een tentoonstelling over de geschiedenis van haar logistiek. Er zijn ook talrijke vintage en moderne Delhaize-vrachtwagens aanwezig. Kleed je best wel warm, want in het distributiecentrum is het slechts 2°C. Hotelvoorziening BelVue in Brussel is grotendeels gevestigd in de gerenoveerde gebouwen van de voormalige brouwerij BelleVue langs de kanaalzone, een belangrijke as van industriële ontwikkeling in Brussel waar nog heel wat industriële gebouwen te zien zijn.
Meer info: deze lijst is uiteraard slechts een (subjectieve) selectie uit de honderden activiteiten. Meer activiteiten en alle praktische info vind je op http://www.openbedrijvendag.be/. De activiteiten lopen meestal van 10u tot 17u. Voor sommige activiteiten is reserveren wel verplicht.