contact
MyEtwie
In de kijker

Oostende voor Anker 2013

Gepubliceerd op 20/05/2013
ova13

Van 23 tot 26 mei vindt in Oostende het maritiem festival 'Oostende voor Anker' plaats. Dit festival van de Noordzee en de authentieke scheepvaart brengt opnieuw traditionele en historisch belangrijke schepen bij elkaar in de oude dokken van Oostende. Centraal staat dit jaar de scheepvaart uit de middeleeuwen. In totaal kun je maar liefst 170 authentieke schepen bewonderen, waaronder een replica van een mideeleeuwse kogge. Aan wal maak je dan weer kennis met een vijftigtal watererfgoedorganisaties.

De replica van de middeleeuwse kogge wordt ongetwijfeld een van de trekpleisters van deze editie van 'Oostende voor Anker'. Deze oersterke schepen bezeilden de Noord- en Baltische Zee en verbonden de diverse Hanzesteden. Ze vervoerden een grote variatie aan vracht en brachten dus welvaart. Om de link met de Doelse Kogge te benadrukken, is er een infostand in het nautisch dorp. Ook de middeleeuwse visserij zal niet vergeten worden. Een voorbeeld hiervan is de Scute Sint-Pieter uit Blankenberge. De Gentse ‘Barge’ is en blijft een staaltje van de beurtvaart op onze binnenwateren. Die haalde hun voorstuwing uit de paarden die deze schepen over de rivieren en de eerste kanalen voorttrokken.

In het Mercatordok zullen tal van middeleeuwse replicaschepen aanmeren. De Barge zal gebruikt worden als podium voor muziekoptredens, de kamper Kogge legt zijn loopbrug uit voor het grote publiek waar de bemanning je zal verwelkomen in middeleeuwse kledij. Je kan er ook genieten van verhalen over ridders, jonkvrouwen en matrozen. Aan de overkant van het dok komt het Franse linieschip ‘Etoile du Roy’. Na zes jaar kan je er deze fregat uit de Napoleontische tijd opnieuw bezoeken. Ook op de dekken van de ‘Etoile’ zullen diverse optredens plaatsvinden.

In totaal kun je 170 authentieke schepen bewonderen, zoals de brik ‘Mercedes’, de ‘Astrid’, de ‘Morgenster’, de ‘Jantje‘... Op het Sint-Petrus- en -Paulusplein kan je kennis maken met een vijftigtal watererfgoedorganisaties. Op de verschillende podia en op de schepen vinden een zeventigtal optredens plaats met de zee- en scheepvaart als grillige muze. In de Vindictivelaan verrijst een dorp met zeekunstenaars waaronder beeldhouwers, schilders en fotografen, maar ook scheepse ambachtslui. Het bezoek aan de site en alle schepen is volledig gratis.

www.oostendevooranker.be