contact
MyEtwie
In de kijker

Op ontdekking bij Delhaize: volgeboekt!

Gepubliceerd op 09/09/2019
delhaize_1971

Op 22 oktober 2019 organiseert ETWIE een bezoek aan de indrukwekkende historische collectie van Delhaize.

- VOLGEBOEKT. U kan zich wel nog aanmelden voor de wachtlijst.

Van een bescheiden winkeltje in koloniale waren uit Charleroi is Delhaize in een periode van zo'n 150 jaar uitgegroeid tot een multinationale supermarktketen. De onderneming verrichtte meer dan eens pionierwerk binnen het winkellandschap van België en zelfs Europa. De opening van de allereerste supermarkt met volledige zelfbediening - op het Flageyplein in Elsene - betekende bijvoorbeeld een kantelpunt voor de manier waarop we tot op vandaag boodschappen doen. Maar wat bleef er van de indrukwekkende 150-jarige geschiedenis bewaard? Hoe zorgt Delhaize voor zijn archief en collectiestukken? En wat brengt de toekomst?

In 2020 verlaat het hoofdkantoor van Delhaize de historische site in Molenbeek, waar het bedrijf al sinds 1883 aanwezig is. Het archief, de standbeelden en alle andere objecten uit het verleden verhuizen dan mee naar een nieuwe locatie in Kobbegem. De rondleiding op het oude terrein (zie schilderij hieronder) is daardoor meteen ook één van de laatste kansen om deze gebouwen te ontdekken. En misschien - als we braaf zijn - krijgen we ook de beroemde wijnkelders te zien?

Met een groep van max. 25 personen volgen we een uitgebreide rondleiding achter de schermen, gegidst door bedrijfsarchivaris Emmanuel Collet (zie ook dit artikel op archiefbank.be). Snel inschrijven is dus de boodschap, want het aantal plaatsen is beperkt.


Programma

- Ontvangst en korte introductie (10u)
- Rondleiding in het archief en kennismaking met de topstukken uit de collectie (10u15 - 11u30)
- Korte rondleiding op het terrein (11u30 - 12u)
- Afsluiten met een drankje (12u)

Praktisch

We verzamelen om 9u45 bij de hoofzetel van Delhaize.
Adres: Osseghemstraat 53, 1080 Molenbeek.
De locatie is vlot bereikbaar met het openbaar vervoer: halte Ossegem of Beekkant liggen op zo'n 200 meter van de ingang.

Inschrijven

Inschrijven kan via onderstaand formulier, door een mailtje te sturen naar robin@etwie.be of te telefoneren naar 09 323 65 13.

*Wie zich alvast wil verdiepen in het verhaal van Delhaize Frères & Cie (en de tijdelijke afsplitsingen Louis Delhaize en Adolf Delhaize) kan zijn honger alvast stillen met de publicatie "Mag het iets meer zijn. Kleine kruidenierswinkels worden Big Business" van Nelleke Teughels. Een aanrader!

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...