contact
MyEtwie
In de kijker

Op Stoapel lanceert ambitieus toekomstplan voor scheepsbouwerfgoed in Temse

Gepubliceerd op 11/01/2017
poses

De vrijwilligers van efgoedvereniging 'Op Stoapel' hebben een ambitieus toekomstplan gelanceerd voor de valorisering van het scheepsbouwerfgoed in Temse en omgeving.

Ooit waren er talloze scheepswerven langsheen de Scheldeboorden. Boelwerf, de grootste werf ooit in ons land, sloot meer dan twintig jaar geleden haar deuren. Het nieuwe plan 'POSES' is een bundeling van ideeën over de voormalige Boelwerf-site, nu woon- en KMO-zone 'De Zaat'. In het plan neemt de beschermde torenkraan langs de Schelde een centrale rol in. De kraan biedt volgens de vrijwilligers van Op Stoapel enorme kansen voor de verdere ontwikkeling van het toerisme in de regio. Het politieke draagvlak in Temse voor een restauratie van de kraan staat de voorbije weken echter onder druk.

"Ons plan stelt de beleving van de vroegere scheepsbouw centraal," vertelt voorzitter Lieven Muësen. "Het zijn innovatieve ideeën met een grote impact op het toeristisch potentieel van Temse en omgeving. Wij willen hiermee een ruim debat openen over wat we kunnen ondernemen om het rijke verleden van de scheepsbouw eindelijk de toekomst te geven die het verdient. Tevens is het project een eerbetoon aan generaties hardwerkende scheepsbouwers die voor welvaart hebben gezorgd in het Waasland."

"Het plan is ambitieus, maar het is niet te nemen of te laten," verduidelijkt Muësen. "Het zijn verschillende voorstellen die verbonden zijn met elkaar, maar ook in fases gerealiseerd kunnen worden. Een quick-win is bijvoorbeeld het Boelwerf-wandelparcours, met de kraan als startpunt."

Op Stoapel wil binnenkort ook een studiedag organiseren rond het scheepsbouwerfgoed en het nieuwe toekomstplan. De verschillende initiatieven worden ook door ETWIE ondersteund.

Download: POSES: Project-Ons-Scheepsbouw-Erfgoed-Scheldeland (pdf)

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...