contact
MyEtwie
In de kijker

Out of the Box: wetenschappelijk erfgoed in de stad

Gepubliceerd op 12/10/2017
outofthebox

De Universiteit Gent viert deze maand haar 200ste verjaardag. Het Gents Universiteitsmuseum (GUM) zendt voor deze feestelijke gelegenheid haar academische collecties uit naar vier gastlocaties. Onder de noemer ‘Out of the Box’ brengt het GUM een verhaal over wetenschap in een verrassende context.

Op vier plaatsen in de stad treden wetenschappelijke objecten in dialoog met de gastcollecties en hun omgeving. Uitdagende installaties zetten aan tot reflectie over deelaspecten van wetenschap, wetenschapsbeoefening en hun relatie tot cultuur en maatschappij. De bezoeker krijgt zo de kans om de voorwerpen in deze nieuwe context en vanuit inspirerende, vaak onverwachte, invalshoeken te her-bedenken. ‘Out of the Box’ wil dus niet enkel de academische collecties van de universiteit de stad in sturen; het wil vooral de bezoeker aanzetten om zelf ‘out of the box’ te gaan denken.

In het Design Museum focust 'Take control - Lose control' op het Gentse onderzoek naar robotica, digitalisering en design. Er wordt ingezoomd op een aantal ethische vraagstukken rond de maakbaarheid van de mens en op de kenniscreatie die leidt tot automatisering. In het Museum dr. Guislain wordt ingegaan op een aantal vragen rond het bewaren en tonen van menselijke resten, en in de Sint-Baafskathedraal werd het skelet van een aangespoelde vinvis opgehangen.

In de Sint-Pietersabdij loopt de expo 'In de ban van de tijd', waarin de geschiedenis van de tijdsmeting centraal staat. Het is een ode aan al die wetenschappers, instrumentenbouwers en avonturiers die eeuwenlang gezocht hebben naar een antwoord op de vraag ‘Hoe laat is het?'. Het absolute topstuk van de tentoonstelling komt uit het Technisches Museum in Wenen: een planetaire klok die in 1554 door de keurvorst van Pfalz-Neuburg in Tübingen werd besteld bij astronoom en wiskundige Philipp Immser.

'Out of the Box' loopt nog tot 27 maart 2018. Je vindt alle informatie op www.ugent.be/200/outofthebox.
In het STAM loopt momenteel ook de tentoonstelling 'Stad en universiteit. Sinds 1817'.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...