contact
MyEtwie
In de kijker

Over de techniek van het ciseleren

Gepubliceerd op 07/01/2019
patrick_storme_in_atelier

Vandaag start in Antwerpen het meester-leerlingtraject onder begeleiding van Patrick Storme. Gedurende 15 lesmaanden zal hij in zijn atelier kennis en vaardigheden over ciseleertechnieken in de edelsmeedkunst overdragen. Het gaat hierbij zowel om het vormgeven van de koper- of zilverplaat als om het aanbrengen van fijne details en delicate texturen. Het vakmanschap bestaat er hier dan ook in de diverse technieken te beheersen en te combineren met een oog voor kunstzinnig ontwerp en een noodzakelijk vormelijk inzicht.

Vier leerlingen die reeds ervaring hebben opgebouwd in de edelsmeedkunst, zullen zich verder bekwamen via de lessen die verdeeld zijn in zes modules. Gestart wordt met de verdere ontwikkeling van het leren schetsen en boetseren en een inleiding in drijftechnieken. Via het maken van een persoonlijke set ponsen wordt in bas-reliëf en haut-reliëf vormgegeven en geciseleerd, aangevuld met oefeningen in drijftechniek en ronde-bosse. Het laatste blok van de opleiding staat in het teken van de creatie van een meesterstuk waarin de aangeleerde technieken en inzichten gecombineerd moeten worden.

De carrière van Storme is destijds gestart vanuit een gelijkaardig leertraject, waardoor hij het beurssysteem naar waarde kan schatten: “Mijn leermeester en mentor Wim Ibens verzocht mij mee te werken aan de reconstructie van het 13de-eeuwse St.-Gertrudisschrijn in Nijvel. Dit magnifieke schrijn in gotische stijl is een toonbeeld van zilversmeedkunst, waarin het ciseleren prachtig vertegenwoordigd is.”

Meer informatie over dit leertraject zal op onder meer de website van ETWIE te vinden zijn.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...