contact
MyEtwie
In de kijker

Oyenbrugmolenfeest focust op industriële revolutie

Gepubliceerd op 23/08/2017
Categorie
oyenbrugmolen_2

Op zondag 27 augustus kan het publiek weer kennismaken met het restauratie- en energieproject op de Oyenbrugmolen in Grimbergen. Tijdens de zesde editie van het Oyenbrugmolenfeest staat het tijdperk van de industriële revolutie in de kijker.

De geschiedenis van de historische watermolen op de Maalbeek in Grimbergen gaat meer dan zes eeuwen terug. De eerste vermelding van een watermolen in de heerljkheid van Oyenbrugghe dateert uit 1397. Rond 1600 werd de olieslagmolen omgebouwd tot een graanmolen van het middenslagtype. In 1899 werd het waterrad vervangen door een Girard-turbine. De molen werd in 1980 beschermd.

Met respect voor de historisch-culturele samenhang met de omgeving startten de eigenaars enkele jaren geleden een restauratieproject op. De molen wordt opnieuw maalvaardig hersteld. Tegelijk zal er groene stroom opgewekt worden uit de waterkracht van de Maalbeek. Tijdens het jaarlijkse molenfeest opent de molen zijn deuren voor iedereen met een hart voor natuur, erfgoed en geschiedenis.

Tijdens deze editie wordt ook het feestelijke startschot gegeven van het project 'Oyenbrugmolen en Omgeving'. Met een plechtige eerste balklegging wordt de sokkel opgebouwd voor de nieuwe bakoven in het bakhuis. De ovenstoel is in opbouw en tijdens het molenfeest worden bomen tot balken gezaagd om het ovengewelf te dragen. De imposante boomzaag wordt aangedreven door een tractor op stoom.

Meer info over het Oyenbrugmolenfeest en het project vind je op www.oyenbrugmolen.be.

Provinciale Molendagen Antwerpen

Ook in de provincie Antwerpen zetten verschillende molens zondag hun deuren open tijdens de provinciale molendagen. Dankzij de vrijwillige molenaars zie je de molens op 22 locaties in werking. In de Stenen Molen in Oelegem wordt zondag ook een tweede en uitgebreidere uitgave voorgesteld van ‘Molen je mee?’, een educatief pakket voor het basisonderwijs.