contact
MyEtwie
In de kijker

Pijp- en Tabaksmuseum Sint-Niklaas neemt doorstart

Gepubliceerd op 15/01/2017
pijpentabaksmuseum

Het Pijp- en Tabaksmuseum in Sint-Niklaas neemt een doorstart na het onverwachte overlijden van stichter en bezieler Richard Thiron, in augustus vorig jaar. Vrienden en familie van Thiron hebben een vzw opgericht, die het privé-museum nieuw leven wil inblazen.

Het museum werd in 1992 opgericht en toont de ontwikkeling van de kleipijp vanaf 1492 tot heden. Je vindt er ook heel wat informatie over de sigarenproductie, een bloeiende industrie in Sint-Niklaas tussen 1921 en 1969. In 2013 werd de presentatie van het museum nog vernieuwd, maar na het overlijden van Thiron was het enige tijd onduidelijk wat er met de collectie zou gebeuren.

Tijdens een nieuwjaarsreceptie in het stemmige Reynaertsalon van het museum lichtte Bart Thiron, zoon van Richard en voorzitter van de nieuwe vzw, vandaag de plannen toe: "Het museum is vanaf nu weer twee dagen per maand geopend voor het publiek. We gaan ook actief op zoek naar samenwerkingen. Zo is het museum bijvoorbeeld een ideale locatie om akoestische concerten te organiseren."

"Het is de bedoeling om Richards droom verder te zetten, zeker omdat het museum in 2017 precies een kwarteeuw bestaat. Dat zilveren jubileum willen we niet onopgemerkt laten voorbijgaan," aldus Thiron.

Het Pijp- en Tabaksmuseum (Regentiestraat 29, Sint-Niklaas) is open op de 1ste en 3de zondag van de maand tussen 10u en 13u. Groepsbezoeken zijn op afspraak ook mogelijk op andere momenten. Je kunt het museum vanaf nu ook volgen via een nieuwe Facebook-pagina.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...