contact
MyEtwie
In de kijker

Post Mortem. Vesalius tussen kunst en wetenschap

Gepubliceerd op 15/10/2015
hart-aap

Tot 20 december loopt in Gent de tentoonstelling 'Post Mortem. Vesalius tussen kunst en wetenschap'. De expo en de bijhorende activiteiten benaderen de confrontatie met het dode lichaam vanuit een dialoog tussen wetenschap en hedendaagse kunst.

De expo, een organisatie van het Gents Universiteitsmuseum in samenwerking met Fabrica Vitae en KASK / School of Arts van de HoGent, bewandelt de fijne lijn waar fascinatie en afkeer in elkaar vloeien. In een maatschappij waar we steeds meer afgeschermd worden van fysieke confrontaties met de dood en met het dode lichaam, wil 'Post Mortem' de grens met het taboe opzoeken. Maar bovenal wil de ze een ervaring van ruwe schoonheid aanreiken in de setting van de authentieke 19de-eeuwse autopsiezalen en bibliotheken van de Gerechtelijke Geneeskunde van de Universiteit Gent.

De locaties lenen zich als geen ander voor dit concept: in het Rommelaere Instituut was tot voor kort de dienst Forensische Geneeskunde werkzaam en de Cirque is het voormalig Anatomisch Auditorium van het oude Bijlokeziekenhuis. De sacrale sfeer van mooie, donkere, gemeubelde gangen en prachtige ouderwetse auditoria geven de bezoeker het gevoel zich in een tempel van wetenschap te bevinden. Juist in deze onderzoeksruimtes wordt de klinische benadering van het dode lichaam geconfronteerd met de artistieke. Het nodigt de toeschouwer uit tot reflectie over hedendaagse vraagstukken.

Meer dan 25 nationale en internationale hedendaagse kunstenaars stellen hun werk tentoon in het Rommelaere Instituut, in een wetenschappelijk biotoop en te midden van de wetenschappelijke artefacten waaruit ze hun inspiratie haalden. Berlinde De Bruyckere, die recent eredoctor aan de UGent werd, stelt speciaal voor 'Post Mortem' gecreƫerd nieuw werk voor.

Alle praktische info over de expo en de vele randactiviteiten is te vinden op www.postmortem.ugent.be.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...